latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:27 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Јоковић: Око 80 одсто Рома живи у сиромаштву

Извршни директор Удружења "Отахарин" Драган Јоковић рекао је да данас око 80 одсто Рома живи у сиромаштву, а да су се говор мржње и виктимизација повећали и за вријеме пандемије вируса корона.
Бијељин: Удружење "Отахарин" - Фото: СРНА
Бијељин: Удружење "Отахарин"Фото: СРНА

Јоковић је навео да ово удружење грађана за промоцију и образовање Рома у Бијељини тражи од домаћих и европских институција да развијају и препознају смјернице за дјеловање против одређених облика расизма, укључујући и антициганизам.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да траже да се снажно иступи против било каквог облика етничког протјеривања и окривљивања Рома и других мањина током пандемије, али и да се послије ње осигура живот.

Јоковић је навео да Удружење тражи да у складу са усвајањем новог акционог плана који је у току, власти раде на промјени наратива о Ромима и успоставе мјере које ће их на позитиван начин оснажити да учествују у друштву, те да им је неопходно дати право да се сами боре за себе и да себе представљају.

Честитајући свим Ромима широм свијета Дан Рома, Јоковић је рекао да данас сви у свијету говоре о овој проблематици, а да је, нажалост, и након 50 година активизма и од када су Роми добили заставу и грб, ситуација веома слична, да су и даље "дехуманизовани, мање вриједни и лаке жртве прогона, мржње, насиља, злостављања и свакодневне дискриминације".

На конференцији за новинаре приказан је и видео-снимак, чији је циљ да подигне свијест људи о "стереотипима, дискриминацији, о антициганизму као појму који указује на расну нетрпељивост према Ромима, која је заснована на деценијским предрасудама и дискриминацији која је укријењена у све поре друштва".

Јоковић је рекао да Удружење грађана "Отахарин" већ 16 година ради на промоцији и образовању Рома, те њиховој инклузији у друштво, али да је забињавајуће да у Бијељини данас има педесеторо дјеце на улици, да постоји висок пороценат радне експлоатације, да још постоје дјечији бракови.

- Нажалост, немамао буџетска средства која би требало да се издвоје и за функционисање нашег дневног центра, као и за отварање прихватилишта за дјецу која су у ризику. Имали смо, нажалост, у протекле три године 20 малољетничких бракова, а сви су се десили упркос неким пријавама, што су поражавајуће чињенице - рекао је Јоковић.

Љубиша Станишић из Канцеларије за националне мањине града Бијељина честитао је Ромима празник, рекавши да је Градска управа до сада урадила много за најбројнију националну мањину у граду, као и да је ставила акценат на образовање ромске дјеце.

- Једна смо од ријетких локалних заједница у БиХ гдје је у локални акциони план уврштена и борба против антициганизма. Једна стамбена зграда је већ завршена, усељено шест породица, данас уводимо извођача за другу стамбену зграду, а обезбијеђена су средства и за трећу зграду - рекао је Станишић.