latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:05 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Бањалучки Целекс примјер успјешног пословања (ВИДЕО)

Фабрика папира и папирне конфекције Целекс у Бањалуци један је од најпозитивнијих примјера одличног пословања на подручју Републике Српске и БиХ.
Вјекослав Петричевић у посјети "Целексу" - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић у посјети "Целексу"Фото: СРНА

У плану је да бањалучка фабрика постане регионални центар словачке групације СХП. Набавку нових машина подржаће и Влада кроз подстицајне програме, изјавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић након посјете фабрици у Бањалуци.

Из Фабрика папира и папирне конфекције Целекс у Бањој Луци свакодневно изађе 20 камиона тоалетног папира, кухињског убруса, џепних марамица и салвета, а чак 80 одсто укупне производње одвија се управо овдје и извози за страно тржиште.

Саша Вулић као технолог производње у Целексу ради 15 година. Укупно је запослено 277 радника, а просјечна нето примања су око 1.020 марака . Саша каже да је задовољан условима рада – плата, топли оброк, регрес и зимница су редовни.

- Послодавац је максимално коректан према нама , имамо и прилику за усавршавање и обуку радника, тако да је све максимално испоштовано - рекао је Вулић.

До сада је у развој производње уложено око 60 милиона марака. У плану је да фабрика у Бањалуци постане регионални центар групације. Захвални су Влади на спремности да подржи развојне пројекте ове компаније.

- Посвећени смо развоју нових погона, како бисмо произвели што више готових добара попут кухињског убруса и тоалетног папира, и других хигијенских производа за локално тржиште али посебно за извоз. Планирамо да купимо нову производну линију капацитета 15 тона, јер потрошња наших производа у БиХ је око 20 тона, тако да је за нас ово велики корак - навео је Рихард Џигман извршни директор СХП Целекс.

Влада Републике Српске наставиће да подржава ову компанију, истиче ресорни министар. Ниво продаје у посљедњих 17 година повећан је за више од 400 одсто што је утицало на повољан економски амбијент у Републици Српској.

- Да ли кроз овакав вид подршке набавке нових технологија или кроз подршку на повећање плата.Данас смо разговарали и на ту тему, упутили смо власника компаније да има право на име подстицаја на повећање плате с обзиром да су га имали у овом обрачунском периоду и тако да и на тај начин желим да дамо подршку - додао је Петричевић.

Пандемија вируса корона није утицала на смањење обима производње и није било отпуштања радника. Епидемиолошке мјере у овом предузећу строго се поштују, чак се организују и групна тестирања на вирус корона, ради заштите сваког радника.