latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:30 ⇒ 09/04/2021 | 07:15 | Аутор: РТРС

Мраз причинио огромну штету воћу (ВИДЕО)

Хладноћа и мраз за само један дан уништили су воћњаке.
Прољетни снијег (фото: Ружица Мауна Бошњак) -
Прољетни снијег (фото: Ружица Мауна Бошњак)

Највише штете је на бресквама, крушкама и шљивама.

У Поткозарју воћари кажу да ни ове године неће имати шта да уберу.

- Мраз је био на минус пет, воће је већ обрано, нарочито ране сорте шљиве, трешње, брескве, а за крушку ћемо знати наредних дана, али биће сигурно увећана штета након ових мразева - прича воћар Младен Марјановић.

Била је довољна само једна ноћ да буде уништено све што је до сада урадио у воћњаку. Промрзли су тек заметнути плодови воћака.

Сличну причу забиљежили смо и у воћњаку Илије Мијатовића код Бањалуке. Далеко познат по производњи и преради воћа, сада стрепи шта ће бити.

- Нешто ће остати, надам се негдје око 30 одсто - каже нам Мијатовић.

Воћари из Поткозарја кажу да и ове године неће моћи набрати шљиву ни за пекмез, а камоли да се рачуна на већу производњу ракије. Знају да би им добро дошао антифрост систем за заштиту од мраза али проблем је - недостатак воде!

Из ресорног министарства још прикупљају податке о штети. Прецизне ће имати наредних дана. Воћарима поручују да је рјешење - уградња антифрост система гдје год се може. Тиме би осигурали воћњаке од мраза.

- Министарство не може да исплаћује штете када се десе такве појаве не само када је у питању мраз него и град али можемо да помогнемо у набавци антифрост система са 30 одсто и то за орошавање или мразоловаца који се транспортују кроз воћњак - навео је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Из ресорног министарства истичу да је просјечна штета око 50 одсто, док је код појединих воћара скоро стоодстотна, у зависности од региона.