latinica  ћирилица
13/04/2021 |  13:13 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Даун синдром центру Бањалука признања из Москве

Даун синдром центар Бањалука данас је из Москве добио угледна признања од Града Москве и Центра за очување традиције и сарадњу из овог града.
Признања од Града Москве и Центра за очување традиције и сарадњу из Москве - Фото: РТРС
Признања од Града Москве и Центра за очување традиције и сарадњу из МосквеФото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић доставио је ова признања и награде.

- Признања су уручена предсједнику Даун синдром центра Зорану Јелићу за успјешно спровођење социјалне рехабилитације, радног оспособљавања и укључивања особа са Дауновим сyндромом у друштвене активности. Ту је и учешће на студентском гастрономском фестивалу у Москви, гдје се шест кувара из Даун синдром центра такмичило у кулинарству - наводе из овог Центра.

Град Москва и Министарство за националну политику и међународну сарадњу упутили су захвалност Даун синдром центру, који је, како кажу од овог фестивсла у Москви, по први пут начинио велику живу инклузију, јер су на фестивалу били учесници особе са сметњама у развоју, а што је Граду Москви дало идеју да у наредним фестивалима буду укључене и ове особе. 

- Даун синдром центар позван је у Москву да представи свој програм социјалне рехабилитације чланова. Договорено је да глумци из Даун синдром центра играју своју чувену представу у Москви и да се премијерно прикаже дугометражни документ, филм "Неки нови Бродвеј" у продукцији РТРС-а, а у режији Дениса Бојића - истичу они.

Овај центар из Бањалуке договорио је наставак сарадње са највећом руском институцијом Даунсајд Ап, за особе са Дауновим синдромом, који покривају цијелу Русију.