latinica  ћирилица
13/04/2021 |  17:11 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Подићи ниво безбједности на пружним прелазима (ВИДЕО)

Број пружних прелаза у Српској се смањује, а циљ је да се повећа брзина на пругама, али и додатно осигурају пружни прелази, порука је надлежних институција након састанка са представницима локалних заједница у Бањалуци и Челинцу.
Челинац: "Опрезни пазе на пружне прелазе" - Фото: СРНА
Челинац: "Опрезни пазе на пружне прелазе"Фото: СРНА

Кампања "Опрезни пазе на пружне прелазе" треба да подигне свијест становништва да је неопходно поштовати саобраћајне знакове и бити додатно опрезан на пружним прелазима.

Први пружни прелаз који ће бити реконструисан и модернизован у Бањалуци је онај у насељу Залужани. Умјесто постојеће мануелне рампе, биће уграђена дигитална са камерама, без потребе за пружним радником. Цијена једног таквог пружног прелаза је од 250.000 до 400.000 марака.

Представник предузећа "Жељезнице Републике Српске" Раде Цвијановић скренуо је пажњу свим учесницима у саобраћају да поштују саобраћајну сигнализацију и да буду опрезни приликом преласка пружних прелаза како би се избјегле немиле сцене.

У посљедњих пет година на пружним прелазима у Бањалуци су се догодиле 53 саобраћајне незгоде, а само прошле године живот су изгубила два лица.

- У Бањалуци постоји 29 пружних прелаза од којих смо 10 узели у разматрање који су потенцијално они пружни прелази који се могу укинути. Укидање значи да просто схватите да нису потребни и да се изгради друга путна комуникација - рекао је Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Укидање значи и више новца за реконструкцију преосталих пружних прелаза. Број пружних прелаза у Српској је у посљедње 4 године смањен са 280 на 240. Циљ је да број прелаза буде преполовљен, а да они који остану буду додатно осигурани и модернизовани.

Кампања је настављена и у Челинцу. У посљедњих пет година на 17 пружних прелаза на територији општине десило се 12 саобраћајних незгода, а два лица су смртно страдала.

Начелник општине Челинац Владо Глигорић је потврдио спремност да се уреде сви пружни прелази на подручју општине.

- Неопходно је да се подигне безбједност свих учесника у саобраћају на виши ниво да би смањили број несрећа са смртним посљедицама и са те стране општина ће пружити подршку уређењу пружних прелаза - истакао је Глигорић.

Надлежни подсјећају да није довољно осавременити сигнализацију и пружни прелаз, да је и даље најважнији људски фактор.

Према ријечима Жељка Гребића, савјетника министра саобраћаја и веза Републике Српске, велики број саобраћајних незгода дешава се на пружним прелазима, више од 90 одсто је узроковано непоажњом возача.

У посљедњих пет година на пружним прелазима у Српској смртно је страдало 14 лица.