latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:05 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Рекордни и охрабрујући подаци спољнотрговинске размјене (ВИДЕО)

Рекордни и охрабрујући подаци спољнотрговинске размјене за нашу економију. Покривеност увоза извозом у прва два мјесеца ове године је скоро 87 одсто. Тако је салдо трговине са међународним партнерима најбољи од када се мјери. Највише производа извезено је у Хрватску и Италију, а увезено из Србије.
Спољнотрговинска размјена - Фото: РТРС
Спољнотрговинска размјенаФото: РТРС

Статистика спољнотрговинске размјене у прва два мјесеца у односу на исти период прошле године, иде у корист нашој економији. Вриједност извоза је већа, а увоза мања.

- Извоз је био 580 милиона марака или 6,6 одсто више него претходне године, увоз 688 милиона 5,5 одсто мање него 2020.године - рекао је Огњен Игњић из Завода за статистику Републике Српске.

Економиста Саша Стевановић сматра да су подаци за прва два мјесеца охрабрујући.

- Ако посматрамо да је салдо спољнотрговинске размјене 87 милиона да је прошле године био 150 милиона, негативан. То значи да је економија у прва два мјесеца на добити 70 милиона марака - додао је он.

Поређења ради, за вријеме економске кризе 2009. и у вријеме поплава 2014. салдо спољнотрговинске размјене био је између 220 и 250 милиона марака. То значи да је економија у овом сегменту била у минусу око 150 милиона у односу на данас. Велики број домаћих предузећа задовољан је потражњом из иностранства за нашим производима.

Ненад Милинковић из предузећа Милинковић компани истакао је да је преко 50 одсто њихових производа извоз.

Економисти кажу да разлоге за повољан салдо спољнотрговинске размјене треба тражити и у односу дефлације и инфлације, тј. појефтињења и поскупљења производа код нас и у иностранству.

- Нпр. ако имамо столицу која је цијена остала иста, а у иностранству поскупјела ми ћемо добити више новца, а наша роба постаје атрактивнија - додао је Стевановић.

Покривеност увоза извозом достигла је 87 одсто и значајно је да обим спољнотрговинске размјене не пада, посебно у прерађивачкој индустрији, кажу у ресорном министарству и Привредној комори.

- Веома је битно одржати ниво производње и тај извоз посебно из прераде јер он значајно утиче у БДП-у - нагласио је Вјекослав Петричевић министар привреде.

Перо Ћорић из Привредне коморе Републике Српске сматра да оптимизам даје да ће и привредна друштва прије свега извозно орјентисана не само у сектору дрвопрераде већ и у металској , електро која су ослоњена на западне партнере имати успјешну годину.

Статистика показује да смо у прва два мјесеца ове године највише извозили у Хрватску, 95 милиона и Италију, 81 милион марака.