latinica  ћирилица
14/04/2021 |  08:46 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Бошњаци доминантни у Тужилаштву БиХ

Од 57 тужилаца у Тужилаштву БиХ - чак 75 одсто долази са простора Федерације БиХ, а највећи број њих, више од 45 одсто се изјашњавају као Бошњаци, пише Глас Српске.

Према подацима Тужилаштва, из ФБиХ долази 16 Бошњака, четворо Срба, девет Хрвата, те четворо из реда осталих, док из Републике Српске долази 14 тужилаца, од чега 13 Срба и један који се изјашњава као остали.

Када је ријеч о службеницима са високом стручном спремом запосленим на неодређено вријеме, од њих 107, више од 60 одсто чине Бошњаци, док Срби чине 18, а Хрвати 16 одсто.

Према мјесту пребивалишта, чак 87 од 107 службеника долази из ФБиХ, 18 је из Републике Српске, а троје из Брчко дистрикта.

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милан Тегелтија истакао је да национална структура у свим институцијама на нивоу БиХ на први поглед приближно одговара попису становништва из 1991. године.

- Међутим, када се погледа ентитетска заступљеност, онда је видљиво да ту постоји значајна диспропорција на штету српског народа и Републике Српске, а у корист Бошњака и ФБиХ - навео је Тегелтија.

Он је рекао да та диспропорција постоји од оснивања тих институција, у првом периоду од 2003. до 2007. године, када су на те позиције именовани углавном људи из ФБиХ, било да су Бошњаци, Срби, Хрвати или остали, с тим да су се као остали углавном изјашњавали поријеклом Бошњаци, како би на тај начин попунили и ту квоту у правосудним институцијама.

Тегелтија посебно истиче чињеницу да је ријеч о несмјењивим, односно сталним, а не мандатним функцијама, које се обављају до одласка у пензију и да је од почетка таква ситуација зацементирана.