latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:29 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Додик: Нема већег цивилизацијског достигнућа за БиХ од мирног разлаза (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да нема веће ствари од тога да БиХ покаже цивилизацијско достигнуће и да се разиђе на миран начин.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Додик је истакао да није видио спорни "нон пејпер" о мирном разлазу БиХ, који је наводно послат у Брисел, да не зна да ли постоји, има ли га или нема, али да је импресивно колика се галама око тога дигла само зато што је неко поменуо причу о мирном разлазу.

- Као да је рекао да је то атомски разлаз. Миран разлаз треба да се стави као једна од опција која треба буде, сасвим сигурно, једна од важнијих ствари о којима треба расправљати - рекао је Додик новинарима у Институту Торлак.

Он је указао на то да не зависи од људи у БиХ да ли ће нешто бити мирно или ће нешто бити насилно, него више од других.

- Када причате са неким Американцима он вам каже: "А, да, постоји могућност рата". Довољно је само да они кажу да неће бити никаквог рата и ако неко покуша било шта да уради да ће осјетити снагу САД, како они често нама говоре да ћемо неку снагу њихову да осјетимо. Дакле, нека они гарантују мир својом снагом, договоре и дозволе договор између важних елемената три конститутивна народа. Наравно, треба да прибавимо и регионалне и друге факторе за такво рјешење - рекао је Додик.

Он је оцијенио да нема веће ствари од тога да БиХ покаже цивилизацијско достигнуће и да се разиђе на миран начин.

- Ја сам против рата. Нећу ратовати и не желим да српски народ ни у Републици Српској нити било гдје доведем позицију да води било какав рат, али ћу бити упоран у настојању да разговарамо о томе како БиХ не може, а сви су тога свјесни да не може и нема шансе да успије - рекао је Додик.

Он је указао да нема базичног договора ни о чему у БиХ, истичући да је БиХ склепана као реализација "њихове идеје о великом либералном поретку у свијету" и настојању да покажу како народи који су ратовали, ето, могу да се помире.

- Данас им је главна ријеч помирење. Срби имају лошу историју са народима на овим просторима, а ја немам потребе ни са ким да се мирим нити би кога да призивам. Ми морамо да рационално разговарамо о животно важним темам. Не желим да будем заробљеник погрешних концепција из половине 90-тих година прошлог вијека и да 25 година након доказа о томе да БиХ не може да функционише, да не смијем о томе да говорим. Ја ћу упорно о томе говорити - поручио је Додик.

Он је истакао, да међутим, о томе има неформалних разговора.

- Нема ниједног амбасадора, америчког, њемачког, енглеског или францускога који је отишао из БиХ, а ја га срео након пет-шест година да не дијели исто мишљење као ја, а то је да БиХ не може никако - рекао је Додик.