latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:35 ⇒ 18/04/2021 | 08:46 | Аутор: РТРС

Реконструција приједорске Психијатрије (ВИДЕО)

Дође ли до повећања броја инфицираних од вируса корона на подручју Приједора, нови ковид пацијенти биће смјешетени у приземље објекта приједорске Психијатрије. Реконструкција овог објекта, који је смјештен уз централни - приједорске болнице, је у току.
Реконструција приједорске Психијатрије - Фото: РТРС
Реконструција приједорске ПсихијатријеФото: РТРС

До краја године требало би да почне реконструкција и централног објекта и обнављање опреме, што је током недавне посјете Приједору, најавио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Већ годину, љекари и медицинско особље приједорске болнице на првој су линији одбране у борби с ковидом. Дође ли до повећаног прилива обољелих, приземље објекта Психијатрије, које се реконструише у оквиру пројекта енергетске ефикасности, потпуно је спремно и представља додатне смјештајне капацитете.

- То је финансирала Свјетска банка заједно с Министарством за екологију и просторно уређење Републике Српске, 550.000 марака су комплетни радови на психијатријској згради. На горњем спрату имамо 27 кревета, а на доњем 24 кревета - рекао је Андрија Вукотић в. д. директора ЈЗУ Болница "Др Младен Стојановић" Приједор .

Далибор Павловић градоначелник Приједора додао је да је планиран завршетак зграде за неких мјесец дана.

- Сматрамо да ће тада зграда бити у потпуности опремљена и спремна да прими све оне пацијенте којима лијечење буде неопходно - рекао је Павловић.

Током посјете Приједору, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је и реконструкцију болнице, са новим анексима и обновом опреме. Објекат су већ обишли представници Републичке дирекције за обнову и развој.

- Прво иде обнова објекта по програму енергетске ефикасности као по програму психијатријске зграде, значи кров, термоизолација, фасада, отвори око објекта, онда унутра електро инсталације, водоводне инсталације, санитарни чворови, лифтови који су нам пропали, агрегат који нам је исто стар 35 година - каже Вукотић.

На сваком одјељењу болнице, утврђено је шта је неопходно набавити од медицинске опреме. Очекује се и проширење инфектолошког и онколошког одјељења, али и отварање Одјела за палијативну његу. Приједорска болница, са 500 запослених, је регионална и у њој здравствене услуге примају пацијенти из свих крајева ове регије, али и из сусједне Федерације.