latinica  ћирилица
20/04/2021 |  18:54 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Изетбеговићева реторика губитника - опасна и увредљива (ВИДЕО)

Лидер СДА Бакир Изетбеговић поново je прешао црвену линију. Након што је Србе назвао лошим народом, сада су, како каже, геноцидаши. И поручио - и у рат ће, "само да се РС не отцијепи"! Ово је опасно и увредљиво и порука Србима с ким живе, упозоравају из БОРС-а. Из Српске стиже порука да нисмо за рат и да је ово реторика губитника.
Бакир Изетбеговић  (Фото:insajder.in) -
Бакир Изетбеговић (Фото:insajder.in)

Прича о рату у БиХ је тема која се често темпира и то, чини се, најчешће из политичког Сарајева. Ни рамазан, велики муслимански пост, није зауставио Изетбеговића да у интервјуу за О канал настави да шири мржњу према српском народу у БиХ. Поручује - прије ће у рат него да се Република Срска отцијепи.

- Апсолутно. Радије бих данас умро него допустио да геноцидаши завладају дијелом Босне и Херцеговине. Дефинитивно. То вам говорим данас, за рамазан. Дакле, нема говора да ће то направити. Могу почети, али неће знати како ће то завршити - рекао је Изетбеговић.

Ово је реторика губитника, Република Срспка је за мир и неће ратовати, порука је владајуће коалиције у Српској.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да Република Српска не жели рат и позвао представнике Федерације БиХ и друга два народа на разговоре. Додик је најавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске политичке партије донијети платформу на основу које ће се обратити партнерима у Федерацији БиХ да се разговара о будућности БиХ.

Предсједник СП Петар Ђокић рекао је да је намјера да се на миран начин, кроз дијалог, укаже на проблеме и укаже на рјешење.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић позвао је земље Квинте да осуде и реагују на ратнохушкачку реторику бошњачког лидера, у супротном каже ћутање је одобрење.

У БОРС-у и организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата поручују да је ово упозорење Србима да не забораве с ким живе у БиХ. Подсјећају да је Бакиров отац, Алија Изетбеговић још 90-тих као ратни лидер рекао да ће, ако треба, жртвовати и мир за суверену БиХ.

- Тако смо и 90-тих година дочекали са размишљањем, надом и убјеђењем да неће бити рата и да су то наше комшује. И сада ништа не желимо и никога не угрожавамо, желимо да будемо своји на своме и умјесто да рјешавамо проблеме и питања која су отворена и спорна, ми се бринемо нечим сасвим другим. Упућију пријетње и најпогрдније изјаве којима се квалификује један читав народ. Срамно да срамније не може - поручује предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је порука да је "српски народ геноцидни народ" пројекција коју је зацртао Алија Изетбеговић, а то је унитарна БиХ, односно искључиво бошњачка БиХ без Срба и српског народа.

Реаговала је и Исламска заједница у БиХ - реис Хусеин Кавазовић упозорио је да Бошњаци морају бити мобилни, обазриви, да прате шта се догађа и како каже да се сви муслимани дозову памети и уједине како би одбили зло. Ко је зло и ко представља опасност по Бошњаке, није прецизирао.