latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:51 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Вучић: Прави пријатељи су они који његују сјећање на данашњи дан (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на отварању изложбе о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије, да су истински пријатељи српског народа они који његују сјећање на данашњи дан и на стравичан злочин над српским народом.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

- Данашњи дан је опомена на то колико је мало потребно за зло. Цијели један народ је учињен сувишним, и сваки припадник српског народа био је сувишан, као и њихово име, вјера и постојање. Лудило које је проистекло из те поставке дало је јаме, клање, логоре... - рекао је Вучић.

Он је истакао да је најстрашније "и највише опомиње опсједнутост страшним послом - уклањањем сувишних".

- Узимамо на себе право које нам припада - да ствари називамо правим именом. Мотив нам нису само застрашујуће бројке, бројна стратишта, нити јаме, школе и цркве натопљене крвљу, већ ријечи нобеловца који је преживио логор и рекао да "сви који су заборавили убијене, убили су убијене још једном" - додао је Вучић.

Он је навео да "говорећи о нашем страдању, не заборављамо наше гријехе".

- Прихватили смо их и платили и немамо разлога да више ћутимо о гријеху сувишности и истребљења у хрватском логору Јасеновац - рекао је Вучић.

Он је истакао да се данашњи дан обиљежава као дан сјећања на најтежи злочин над српским народом у Другом свјетском рату, "а због будућности у којој неће бити сувишних".

Изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" отворена је вечерас у Историјском музеју Србије у Београду у присуству Његове светост патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Изложба је организована поводом Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату и 80 година од успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, у Независној Држави Хрватској.