latinica  ћирилица
25/04/2021 |  14:14 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Додик: Једнократна помоћ пензионерима и борцима (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је данас једнократну помоћ пензионерима и борцима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је приједлог који ће Влада Српске разматрати да пензионери који примају пензију у износу до 415 КМ једнократно исплати 80 КМ помоћи поводом васкршњих празника.

- За пензионере који примају пензију изнад тог загарантованог износа, биће исплаћено 50 КМ. То све укупно износи 15,6 милиона КМ - рекао је он на конференцији за новинаре.

Додик је навео да би борци од прве до пете категорије који су незапослени или имају примања до 500 КМ требало да добију 100 КМ једнократне помоћи.

- Тих 100 КМ ће примити само они борци који се пријаве на већ отворен конкурс у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите. Тај конкурс је отворен и наредних неколико дана и позивам све који испуњавају услове да се пријаве, јер ће само они добити та средства - навео је Додик.

Он је рекао да је Република Српска успјела у претходном периоду да обезбиједи довољно потенцијала да буде потпуно ликвидна у наредним годинама.

- Нема никаквих опасности за Републику Српску - рекао је Додик и подсјетио да је након посјете делегације Србије обезбијеђено готово 350 милиона евра кроз разне пројекте као што су пут од Раче до Бијељине, систем хидроелектрана "Бук-Бијела", аеродром Требиње и помоћ за општине Костајницу, Дубицу и Невесиње.

Он је најавио да се планира кренути са радовима на систему хидроелектрана "Бук-Бијела", негђе око 20. маја, да га радује и питање изградње система електрана на Бистрици, да ће бити настављени радови у оквиру пројекта "Горњи хоризонти", гђе је већ доста и урађено.

- Кад томе додамо чињеницу да је изабран и потписан уговор са извођачем радова везано за изградњу ауто-пута од ентитетске линије изнад Добоја, па до Јоховца који је негђе око 180 милиона евра, то је већ осигурано. Са оним компанијама гђе је расписан тендер "напашћемо" и дионицу пута од Вукосавља према Брчко дистрикту у погледу изградње ауто-пута - рекао је Додик.

Он истиче да се финализују и активности на рјешавању имовинско-правних питања на дионици пута Бањалука-Приједор, а све ове инвестиције би требале помоћи развој привреде.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да ће сједница Владе на којој ће бити донесена одлука о исплати једнократне помоћи бити одржана вечерас.

Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да је циљ да се кроз једнократна давања стимулише јавна потрошња.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да Влада може донијети ову одлуку захваљујући финансијској стабилности Српске.