latinica  ћирилица
27/04/2021 |  16:31 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Додик: У Српску 4. маја стиже 80.000 кинеских вакцина (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство јер је у Републику Српску стигло 25.000 вакцина "Спутњик Ве" из Русије, те најавио да ће 500 доза ових вакцина бити упућено за Мостар.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ускоро ће доћи и друга доза ове количине и вјерујемо да ћемо сада у континуитету бити спремни да имамо значајне количине вакцине - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће 500 доза бити упућено у Мостар као помоћ тамошњим грађанима, који желе да приме ову вакцину.

- Имао сам прилику да се чујем са некима од њих и сматрамо да треба да им помогнемо - рекао је Додик.

Говорећи о политичкој ситуацији у БиХ, Додик је навео да има пуно застоја у реализацији одређених пројеката.

- Има ту много застоја који су у вези са пандемијом, те набавком вакцина. Видимо и да Европа има са тим много проблема, али смо ми у још већим проблемима, када је ријеч о аранжману са њима - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска кренула у неку другу причу када је ријеч о том проблему, те да је данас добио потврду да ће 4. маја стићи 80.000 доза кинеске вакцине искључиво за Републику Српску, јер их је она купила.

- Тако да ћемо ми на другим странама обезбиједити вакцине, али да смо се ослонили само на њих и њихов "Ковакс" програм не бисмо имали ниједне вакцине и то говори о томе да имамо о чему да разговарамо - рекао је Додик.

Он каже да је, са друге стране, Европа изашла помпезно крајем прошле године са неким великим финансијским средствима, наводно за Балкан, која опет нису довољна.

- Сувише се мало пара даје за наш суверенитет овдје који они хоће, у дугорочном смислу да поклопе са тим својим наводним пројектима. Биће ово прилика и да наведемо неке од њих, а што се мене тиче искључиво оне који су у Републици Српској, везано за раније договоре, а најважнији ми је Коридор 5Ц односно изградња дионице ауто-пута од Јоховца до Вукосавља, како би се он интегрисао даље у систем ауто-путева - рекао је Додик.