latinica  ћирилица
29/04/2021 |  09:23 ⇒ 09:24 | Аутор: СРНА

Петровић: У току израда критеријума за категорију социјално заштићеног купца

Генерални директор предузећа Електропривреда Републике Српске рекао је да Закон о електричној енергији доноси и нову категорију енергетски заштићеног купца, те да је у току израда критеријума за њено одређивање.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је појаснио да је енергетски заштићен купац социјално угрожени крајњи купац из категорије домаћинства, коме је овај статус признат на основу стања социјалне потребе.

Он је навео да је рад на увођењу категорије социјално заштићеног купца процес у који су укључене бројне институције и да мора бити детаљно и прецизно дефинисан, због чега ће бити потребно још неколико мјесеци како би ова категорија у пракси могла да остварује своја права и обавезе по моделима који буду израђени и одобрени, преноси Глас Српске.

- Енергетски заштићени купац може бити само онај који се снабдијева електричном енергијом искључиво код јавног снабдјевача, а сада је то Електропривреда Републике Српске - рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је мјешовити холдинг Електропривреда и даље убједљиво најјефтинији у региону и да грађани не морају да брину јер ће у наредном периоду сигурно тако и остати.

Говорећи о плановима за наредни период, Петровић је навео да је потребно извршити снажну реорганизацију предузећа Електропривреда у цјелини, те повећати продуктивност и ефикасност рада, уз увођење система правичног награђивања радника, који су кључни носиоци радних процеса.

- Процес реорганизације у првој етапи подразумијевао је реструктурисање дистрибутивних предузећа, односно издвајање јавног снабдијевања и формирање оператера дистрибутивних система који ће се бавити искључиво изградњом и одржавањем електродистрибутивних постројења и мреже - рекао је Петровић.

Он је навео да је у Операторима дистрибутивних система формирано по пет оперативних чланова управа за пет најважнијих функција у дистрибутивној дјелатности, уз директора сваке дистрибуције, а смањен је број шефовских позиција, руководилаца и административних радника на рачун теренских радника и неопходног кадра за одржавање дистрибутивне дјелатности.

- Исплатом стимулативних отпремнина број радника је смањен за 775, а природним одливом за чак 1.000. Створени су услови да дистрибуције живе од мрежарине и да немају вишак запослених радника - објаснио је Петровић.

Он сматра да исте такве услове треба створити и за произвођаче, те је у плану да сљедећи важан корак за Електропривреду Републике Српске буде реорганизација производне дјелатности.

Петровић је истакао да је процес реорганизације био велики изазов и искорак за електроенергетски систем у Републици Српској, а да су кључне новине које је донијела нова организација раздвајање тржишних од регулисаних дјелатности, односно издвајање јавног снабдијевања из дистрибуција.

Он је рекао да ту, када је ријеч о грађанима, нема великих промјена, осим што ће рачуни за електричну енергију бити транспарентнији и купци ће тачно знати шта, колико и коме плаћају.

- На сваком рачуну издатом за период од 1. априла јасно ће бити изражено учешће трошкова свакога у ланцу - од произвођача до снабдјевача, односно биће могуће препознати износе који припадају произвођачима, дистрибутерима, укључујући накнаде за рад НОС БиХ и мрежарину Електропреноса, снабдјевачу, те посебно исказан дио трошкова по основу накнаде за обновљиве изворе енергије - навео је Петровић.

Он је додао да ће матично предузеће, по основу обављања дјелатности јавног снабдијевања, остваривати приход у висини одобрених трошкова за обављање ове дјелатности који су и даље дјелимично регулисани и под надзором су Регулаторне комисије за енергетику.

- По том основу Електропривреда Републике Српске није у прилици да убире екстра-профит, како се покушава представити у јавности. Сви наши грађани, односно 580.000 потрошача, укључујући и купце до 35 киловат часова годишње потрошње, у наредном периоду ће бити у прилици и у обавези да закључе уговоре о потпуном снабдијевању на основу којих ће снабдјевач у њихово име спровести активности у вези са активирањем прикључења на дистрибутивну мрежу - рекао је Петровић.

Према његовом мишљењу, потпуно је логично да су оператери дистрибутивног система у обавези да наплате заостала потраживања из претходног периода, те да су о томе обавијестили све дужнике и позвали их да на вријеме измире рачуне за електричну енергију.

- Управе пет ОДС-ова донијело је одлуке којим темпом и на који начин ће наплатити своја потраживања, а већина их је платишама понудила и репрограме за измирење дуга у ратама уколико имају већа дуговања или одгоду плаћања уколико се ради о социјално осјетљивим категоријама и у том смислу су заиста показали разумијевање за грађане - навео је Петровић.