latinica  ћирилица
29/04/2021 |  10:13 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Потписан уговор о дионици ауто-пута на Коридору 5Ц (ВИДЕО)

Представници предузећа Аутопутеви Републике Српске и Интеграл инжењеринг потписали су у Бањалуци уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда.
Топић,  Дакић и Станковић потписали Уговор - Фото: СРНА
Топић, Дакић и Станковић потписали УговорФото: СРНА

Уговор су потписали директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић, вршилац дужности извршног директора за техничке послове овог предузећа Миленко Дакић и директор Интеграл инжењеринга Слободан Станковић.

Топић је рекао да овај уговор представља посебан изазов, јер подразумијева изградњу два тунела, те да је ово осми уговор који је ово предузеће потписало за изградњу ауто-путева.

- Иза нас је 105 километара изграђених ауто-путева који су у функцији. Можемо са задовољством и поносом рећи да је иза нас добар посао, да смо постигли добре цијене, обезбиједили одличан квалитет и испоштовали све рокове - рекао је Топић.

Станковић је истакао да је данас потписан врло значајан уговор, чијом реализацијом ова компанија може подигнути свој технолошки ниво.

Он је навео да ова компанија запошљава око 2.000 радника, да раде на пословима у Сјеверној Македонији, Србији, Словенији, Хрватској и БиХ, те да имају уговорених послова вриједних 300 милиона евра.

Уговорена вриједност радова је 93.719.409 евра, рок за завршетак је три године, а пројекат ће бити финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој, као и бесповратним средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Ријеч је о дионици дугој око шест километара, коју карактерише неколико захтјевних објеката, као што је мост преко ријеке Босне, вијадукт, надвожњак, усјек и два тунела.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић.

Вишковић је истакао значај изградње ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, да би се наставио инвестициони циклус, раст БДП-а и развој економије у Српској, те изразио задовољство што ће извођач радова бити домаћа фирма.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће данас у Београду пријему поводом Васкрса који ће уприличити Његова светост патријарх српски Порфирије.