latinica  ћирилица
29/04/2021 |  14:26 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије честитао Васкрс руководству и грађанима Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светости патријарх српски Порфирије честитао је данас предстојеће васкршње празнике руководству Републике Српске, свим православним хришћанима у БиХ, а посебно на подручју Републике Српске.
Пријем - Фото: РТРС
ПријемФото: РТРС

Патријарх Порфирије је послије пријема, коме су приствовали српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Радован Вишковић, изразио задовљство што је дошло до тог сусрета.

- Данас је посебна радост што сам пред Васкршње празнике имао прилику да се сретнемо и подијелимо неколико мисли са Додиком, Цвијановић и Вишковићем и да им пожелим радосне васкршње празнике - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је честитао вашскрње празнике и свим православним хришћанима на подручју БиХ.

- Користим прилику да исто тако честитам празник Васкрсења Господњег свим православним хришћанима на простору БиХ, посебно на простору Републике Српске, одакле и ја, чиме се поносим, потичем - рекао је српски патријарх.

Српски патријарх је истакао да и данас одржава интензивне и најприсније везе са Републиком Српском као мјестом свог поријекла.

- Да ми нико не замјери, имам посебне емоције према Републици Српској, али и према читавој БиХ - додао је патријарх Порфирије.

Вишковић, Цвијановић и Додик (Фото: РТРС)

Он је нагласио да се увијек у духу јеванђеља моли да Бог свакоме на првом мјесту да довољне духовне зрелости да препозна човјека у ономе другом.

Патријарх је указао да је важно не претјерати у трагању за тим ко је коме више или ко је коме прије учинио нешто нажао него уз међусобно поштовање и у духу јеванђеља гледати да се тражи заједнична будућност, а то треба чинити преко свога идентитета, културе и свега онога шта та култура носи.

Он је навео да је БиХ јединствен простор, који је у себи носио много заједничког добра и потенцијала, али и простор на којем је историјски било доста неспоразума.

Српски патријарх је напоменуо да се Српска православна црква труди да свуда гдје се налази на простору бивше Југославије његује духовни и православни идентитет.

- Наравно, поштујемо све оно што је право, међународно право, али не можемо да сакријемо да посебне емоције његујемо према Републици Српској - рекао је патријарх Порфирије који је овом приликом псебно захвалио српском члану и предсједавајућем Предсједништва Милораду Додику за ангажовање на прикупљању и слању помоћи за санцију штете послије земљотреса који су погодили Хрватску.

Руководство Републике Српске састало се претходно данас у Београду са патријархом српским Порфиријем поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Српска православна црква у недјељу, 2. маја, обиљежава највећи хришћански празник Васкрс.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)