latinica  ћирилица
29/04/2021 |  14:37 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Додик: Српска поштује СПЦ и оно што Црква чини

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је послије састанка са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем за пријем поводом највећег хрићанског празника Васкрса и поручио да Република Српска поштује оно што Српска православна црква јесте и што чини.
Милорад Додик и патријарх Порфирије - Фото: СРНА
Милорад Додик и патријарх ПорфиријеФото: СРНА

- Хтјели смо да му пожелимо све најбоље за овај празник, Цркви и нашем вјерујућем народу, да се окупи, да у овим тешким временима пандемије нађемо у себи и знакове радости. Празник носи са собом радост окупљање породице и свих - рекао је Додик у згради Патријаршије.

Додик је истакао да су он, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић дошли да искажу поштовање према ономе што чини СПЦ.

- Овдје смо да кажемо да поштујемо оно што СПЦ јесте и што чини. Поштујемо сарадњу коју имамо, она је потпуно уравнотежена и увијек у корист, прије свега, народа - рекао је Додик.

Он је истакао да је СПЦ данас снажан елемент српског идентитета, као и кроз историју што је била, и тамо гдје не досежу српске државе, а гдје Срби живе и вјерно чувају српску традицију, обичаје, српско писмо и језик, те крсну славу.

- Овдје смо да позовемо све људе на окупљање, мир, љубав и пријатељство, да покажемо и докажемо да вријеме пандемије свакако у себи носи изазове и проблеме, али исто тако шансу да се може и касније учинити далеко више него што је можда било могуће - рекао је Додик.

Он је додао да је позвао патријарха Порфирија да посјети Републику Српску.

- Вјерујемо да ће се то брзо десити, сходно календару обавеза. Бићемо веома срећни да патријарх посјети Републику Српску, Бањалуку, наше институције, наш народ и да се тамо поново видимо - рекао је Додик.

Руководство Републике Српске састало се данас у Београду са Његовом светости патријархом српским Порфиријем поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Пријему код патријарха Порфирија присуствовали су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Радован Вишковић.