latinica  ћирилица
30/04/2021 |  10:09 ⇒ 14:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел: На религијском окупљању страдало 45 људи (ВИДЕО)

Стижу нови снимци трагедије у Израелу, гдје је више од 46 људи страдало на религијском фестивалу, док је око 150 повријеђено.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оцијенио је да је ријеч о "великој трагедији".

До несреће је дошло када су групе ултраортодоксних Јевреја у великом броју прошле кроз гробницу мудраца из другог вијека, рабина Шимсона Бара Јочаја, током комеморација која укључује бдење, мистичне пјесме и плес.

Очевици кажу да су се људи угушили или су били изгажени у тијесним пролазима.

Хеликоптери су превезли повријеђене до болнице у сјеверном Израелу, а војска је помагала спасилачким и медицинским екипама.

Званичници хитне помоћи су описали инцидент као "стампедо" и рекли да је повријеђено више од 100 људи, међу којима има много њих са тешким повредама.

Лист Харец је извијестио да је било најмање 44 мртвих, а да је 38 људи било критично већ на мјесту несреће.

Гробница Маунт мерон се сматра једним од најсветијих мјеста у јеврејском свијету и годишње је обиђе много вјерника. Ово се сматрало једним од највећих јавних окупљања у Израелу од почетка пандемије, а прошле године скуп је био забрањен због рестриктивних мјера.

Болничари су рекли да се стампедо догодио у мушком дијелу родно подијељеног фестивала. Међу настрадалима има и дјеце.

Многе жртве још нису идентификоване, а полиција је затражила од породица да доставе слике и личне информације особа које су присуствовале фестивалу и које ми се још нису јавиле.

Људи који су остали на лицу мјеста преко читаве ноћи питају се како је могуће да је ситација тако брзо измакла контроли, иако годинама постоји бојазан за безбједност учесника.

Министарство правде саопштило је да ће истражиоци провјерити да ли је полиција својим понашањем допринијела трагедији.

Полицијски портпарол рекао је да је укупни капацитет фестивала био сличан као претходних година, али да су подручја за паљење ломача била одвојена због ковида 19. Могуће је да је то створило неочекиване тачке гужви, пренијели су израелски медији.