latinica  ћирилица
30/04/2021 |  10:38 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Мишић: У јуну могуће повећање плата просвјети, култури, полицији, здравству и правосуђу

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић очекује да ће до краја маја доћи до измјене Закона о платама у области просвјете и културе, Министарства унутрашњих послова, здравства и правосуђа у Српској, те да би до повећања плата у овим секторима, изузев судијама, могло доћи у јуну.
Ранка Мишић - Фото: СРНА
Ранка МишићФото: СРНА

Поводом обиљежавања 1. маја - Међународног празника рада, Мишићева је у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске, појаснила да то практично значи да би јунска плата, која се исплаћује у јулу, била повећана.

- О коликом повећању плате је ријеч биће познато у првој декади маја, када се заврше преговори предсједника гранских синдиката са ресорним министрима - истакла је Мишићева.

ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА ПРИБЛИЖАВА СЕ ИЗНОСУ ОД 1.000 КМ

Мишићева је поручила да у току маја мора доћи до повећања најниже плате у Републици Српској, која тренутно износи 520 КМ и која је углавном везана за реални сектор, а која се договара у оквиру Економско-социјалног савјета Српске.

- Уколико на Економско-социјалном савјету не успијемо да се договоримо о повећању најниже плате у Републици Српској, Влада Републике Српске је та која према закону мора донијети одлуку о износу наниже плате у Републици Српској - истакла је Мишићева.

Она је навела да просјечна плата у Републици Српској тренутно износи око 980 КМ и да се приближава износу од 1.000 КМ, истичући да би до краја године најнижа плата у Српској по свим параметрима требала да буде 600 КМ јер би њено повећање довело и до повећања свих осталих плата у реалном сектору.

- Послодавци морају повећати плате радницима у реалном сектору како радници не би морали ићи да раде у иностранство. Повећање плата није трошак, већ инвестиција да послодавац заради више, да у Републици Српској расте БДП. Јачање личне потрошње значи и бржи опоравак наше привреде и раст БДП-а Српске - напоменула је Мишићева.

Она је истакла да за Републику Српску, раднике и послодавце није добро да су "коверта и сива зона" у услужним дјелатностима и прерађивачкој индустрији Републике Српске још актуелни.

Мишићева је оцијенила да је положај радника у Републици Српској изузетно тежак јер раде у посебним условима усљед пандемије вируса корона, који је угрозио здравље радника и свих грађана и економију.

- Радници који раде у реалном сектору носе терет економије и развоја Републике Српске на својим леђима и не враћа им се то адекватно јер су плате ниске. Чини се да су плате расле, али недовољно да би обезбиједиле пристојан живот - указала је Мишићева.

Она је рекла да се по секторима разликују плате и однос послодаваца према радницима, напомињући да је тамо гдје је организован синдикат стање много боље јер су у овој години за вријеме пандемије у знатном броју привредних субјеката повећане плате у распону од три, пет и 10 одсто.

РЕАЛНИ СЕКТОР У ГОДИНИ КОРОНЕ ОСТВАРИО ЧИСТУ ДОБИТ ВЕЋУ ЗА 76 МИЛИОНА КМ НЕГО У 2019.

Она је навела да је 2020. била година пандемије вируса корона, истичући да је, упркос томе, према званичним подацима, реални сектор у Републици Српској остварио чисту нето добит већу од 1,9 милијарди КМ, а што је више за 76 милиона КМ у односу на 2019. годину, када није било пандемије.

- У тој добити се налази труд и рад радника у реалном сектору. Зар не треба послодавци да буду солидарни према радницима јер то и они траже из буџета од Владе Републике Српске и да дио те добити претворе у повећање плате - истакла је Мишићева.

Она је изразила очекивање да ће Влада Републике Српске вршити додатни притисак на пословну заједницу како би дошло до повећања плата у свим секторима, прије свега у прерађивачкој индустрији Српске.

СМАЊИТИ МАРЖУ НА ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ

Говорећи о синдикалној потрошачкој корпи у Републици Српској, која износи око 2.000 КМ, а коју просјечна плата покрива са 40 одсто, те посљедњем повећању цијена основних животних намирница, Мишићева сматра да би ресорно министарство и Влада Српске у том погледу требал0 да постигну договор са трговцима и произвођачима да се цијене основних животних намирница коригују, односно да се иде на смањење марже.

- Влада и ресорно министарство морају тражити ријешења да нема тог "тихог" дивљања цијена основних животних намирница као што су јестиво уље, хљеб и кифле јер плате не прате раст цијена - истакла је предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

СИНДИКАТ ПОЗДРАВЉА НИЗ МЈЕРА ВЛАДЕ ЗА ПОМОЋ РЕАЛНОМ СЕКТОРУ

Мишићева је рекла да Савез синдиката Републике Српске поздравља низ мјера и пакета помоћи за реални сектор које је Влада Српске донијела да би надомјестила привредни пад за вријеме пандемије вируса корона у Републици.

- Влада Републике Српске је са својим социјалним партнерима на вријеме реаговала на пандемију вируса корона у Српској и прилично се добро снашла у тим првим кризним тренуцима у страховима од губитка посла и за опстанак привреде Републике - напоменула је Мишићева.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске је на вријеме реаговала и ушла у процес да се у складу са расположивим могућностима колико-толико ублаже посљедице пандемије.

- Влада је помогла да радници који нису радили у вријеме вируса корона добију из буџета најнижу бруто плату и да не буду отпуштени у масовном броју. Мјере Владе Републике Српске су прилично добре и дале су резултате, јер тамо гдје је био организован синдикат у реалном сектору било је најмање отпуштања радника и кршења радничких права - рекла је Мишићева.

Она је навела да је од марта прошле до априла ове године у Републици Српској око 30.000 радника остало без посла, међу којим је највише оних који су били запослени на одређено вријеме, те радника који су проглашени технолошким вишком јер више није било посла.

- Отпуштање радника за вријеме пандемије вируса корона паралелно је пратило и запошљавање неколико хиљада радника више него што је отпуштено, тако да кретање и динамика тржишта рада није стала - нагласила је она.

Мишићева је рекла да је, захваљујући Савезу синдиката Републике Српске, дошло до измјене Закона о посредовању при запошљавању, којом је Завод за запошљавање повећао најмањи износ накнаде од 406 КМ, а највећи до нивоа просјечне плате, те је продужен рок примања те накнаде.

У првомајској поруци радницима, Мишићева је истакла да Република Српска има добре, одговорне и солидарне раднике који су на својим леђима изнијели и носе терет пандемије вируса корона.

- У одређеним дјелатностима радници су чак ризиковали властите животе да би сачували здравствени систем, просвјетни радници су учили нове технологије рада да не би стао процес образовања ученика. Радници у реалном сектору су са страхом и маскама ишли да раде у фирме, ризикујући здравље. Сви радници су уз пуну одговорност дали свој максимум према послодавцу и Републици Српској - нагласила је Мишићева.

Она је закључила да то морају да цијене Влада Републике Српске и послодавци тако што ће створити боље услове рада, те да се у мају морају повећати радничке плате јер то радници Републике Српске и заслужују.