latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:35 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Сарадња универзитета из Српске и Кореје

Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањалуци и престижни Ханкук универзитет за стране језике са сједиштем у Сеулу и кампусом у граду Јонгину, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану која нерезидентно покрива и Републику Кореју, потписали су данас Споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце заједничких активности у наредних пет година.
Поптисан споразум - Фото: РТРС
Поптисан споразумФото: РТРС

С обзиром на околности изазване пандемијом вируса корона и немогућности личног присуства руководства ова три универзитета на заједничкој церемонији потписивања, споразуме које су раније потписали два ректора из Српске, данас је и званично потписао предсједник Ханкук универзитета у Сеулу.

Реализација потписивања споразума је услиједила послије посјете амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана Ханкук универзитету прошле године, а у међувремену је усаглашаван коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу факултета и катедри које се баве изучавањем српског језика и књижевности.

Ханкук универзитет је основан давне 1954. године и јединствен је у овом дијелу Азије по изучавању српског језика још од 1988. године. Један је од најбољих универзитета за стране језике у Азији и на њему се изучавају 53 страна језика. Велики број познатих свјетских државника је посјетио овај универзитет и одржао предавања из различитих области. Између осталих, и Барак Обама, бивши предсједник Сједињених Америчких Држава, одржао је предавање о глобалном прогресу у неширењу нуклеарног оружја на овом универзитету 2012. године.