latinica  ћирилица
30/04/2021 |  16:08 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија чува податке својих грађана

Србија је, због сајбер опасности, одлучила да личне податке грађана складишти код себе, гдје може да осигура највише безбједносне стандарде, рекла је премијер Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Обраћајући се онлајн на Минхенској безбједносној конференцији, Брнабићева је напоменула да су у Србији зато развијена два државна "дата центра", која чувају најважније регистре.

- Србија сматра заштиту података веома важном и зато тражимо да подаци грађана буду складиштени у нашој земљи, гдје можемо обезбједити високе стандарде безбједности - рекла је она.

Брнабићева је истакла да Србија непрестано обучава особље како би уочило пријетње и на њих адекватно одговорило, те додала да је Србија препознала бенефите дигитализације, али и да је свјесна и проблема и изазова који је прате јер је сајбер безбједност изложена потенцијално великој пријетњи.

Говорећи о теми "Ново разматрање сајбер стратегија у турбулентним временима", Брнабићева је навела да је Србија брзо напредовала у обезбјеђивању критичне сабјер инфраструктуре.

У том смислу, истакла је она, детаљно је израђена сајбер стратегија и усвојени закони, основан национални центар за превенцију безбједносних ризика ИТ система, који прибавља све податке о потенцијалним ризицима и упозорава на пријетње.

- Разумијемо да је кључна међународна сарадња у борби против сајбер криминала. Зато смо опредјељени да повећамо комуникацију, дјелећи најбољу праксу и поуке, и учествујемо у међународним процесима сајбер безбједности - нагласила је Брнабићева.

Она је посјетила да су њени циљеви као премијера трансформација српске економије у технолошки модерну и дигитализовану економију, оријентисану ка истраживањима и иновацијама, пренио је Тањуг.

Брнабићева је подсјетила да је у Србији почела трансформација образовања и јавне администрације, да се у школама уводе основе вјештачке интелигенције, да се школе повезују са брзим интернетом и уводе дигиталне књиге и учионице.

Осим тога, додала је она, Србија је инвестирала снажно у високотехнолошку инфраструктуру, у научнотехнолошке паркове, истраживачке институте, а јавној администрацији је постављено као приоритет електронска управа /е-управа/ како би се добиле транспарентне и ефикасне услуге доступне грађанима и привреди у свако доба.

Брнабићева је истакла да су већ уочени јасни бенефити тих промјена, посебно током пандемије вируса копрона, прије свега у процесу вакцинације, када су захваљујући е-управи грађани могли лако да се региструју и бирају вакцине.

Данас, други дан дводневне конференције, која је почела јуче, осим премијера Србије Ане Брнабић, излагања су имали и генерални секретар ОЕБС-а Хелга Шмит, бивши државни секретар САД Медлин Олбрајт, те предсједник Минхенске безбједносне конференције Волфганг Ишингер.