latinica  ћирилица
30/04/2021 |  19:06 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Злоупотребе у Шумском газдинству "Борја", штета већа од милион КМ (ВИДЕО)

Злоупотребе у Шумском газдинству "Борја" у Теслићу довеле су у тешку ситуацију и око 200 запослених. Министар Борис Пашалић поздравља подношење извјештаја надлежном тужилаштву против лица која су осумњичена да су оштетила ово шумско газдинство. Поручио је да ће крајем године под лупу и пословање тек именованих директора шумских газдинстава.
Шумско газдинство "Борја" (фото: tvk3.info) -
Шумско газдинство "Борја" (фото: tvk3.info)

Штета већа од милион марака причињена несавјесним и незаконитим радом, злоупотребом службеног положаја, фалсификовањем исправа, пустошењем шума у ШГ Борја Теслић, резултирала је за сада извјештајем полиције против седам лица. Истрага није завршена па се претпоставља да је штета много већа.

- Имамо достављене три анонимне пријаве и један извјештај полиције о предузетим мјерама и радњама у вези сумњи на незаконитост у пословању ШГ Борја Телић и одређених приватних предузећа - нагласила је Слободанка Лукић, Окружно тужилаштво Добој.

Важно је да институције раде свој посао и да се нелегалним појавама у шумарству стане у крај, каже ресорни министар.

- Тако ћемо и наставити. Крајем године када видимо како су пословала шумска газдинства и гдје год буде негативан финансијски резултат, без обзира на разлоге, ићи ће се на смјене, јер крајње је вријеме да се сви уозбиљимо - поручио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Због губитака Влада Српске смијенила је недавно директоре у 12 шумских газдинстава. Најтежа ситуација управо је у ШГ "Борја" у Теслићу, гдје губици премашју 1,4 милиона марака. Дугогодишње негативно пословање кулминирало је у прошлој години, а руководство се мијењало три пута за само неколико мјесеци. Због свега тога у тешкој ситуацији је око 200 запослених. Плате им касне, а у синдикату кажу да су с новим директором постигли договор о исплати.

- До 15. маја требала би бити исплаћена још једна плата од фебруара. Исплатили смо дио регреса, нови менаџмент показује вољу да се покуша што прије изаћи из ових проблема - рекао је Душан Марковић, предсједник Синдикалне организације ШГ "Борја" Теслић.

Уштеде, спречавање бесправне сјече, заштита шума и подмлађивање, то је пут за који у Шумама Српске мисле да доноси рјешење њихових проблема. Прошле године урађен је и мастер план пошумљавања и његе шумских култура.

- Тек ће први ефекти да се осјете након 10 година , али ми крећемо с тим и наш центар за сјеменско-расадничку производњу ће да прилагођава производњу садног материјала том мастер плану  - поручио је Славен Гојковић, в.д. директора ЈП "Шуме Републике Српске".

Љубица Лукач, в.д. директора Центра за сјеменско-расадничку производњу Добој, поручује да је то шанса да се пласира садни материјал.

- И ту ми видимо простор да центар заживи и да наша производња се искаже, да пласирамо већи број садног материјала - рекао је Лукач.

Новим директорима неће бити лако нити имају много времена да исправе бројне негативности . Наду улијева то што су газдинства преузели људи од струке и са искуством, па се од њих највише и очекује.