latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:34 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Стипендију "Владимир Ћоровић" добило 97 ученика и студената (ВИДЕО)

Мостарски Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" подијелио је данас годишњу "Просвјетину" стипендију "Владимир Ћоровић" за 97 ученика основних и средњих школа и студената из цијеле Херцеговине.
Мостар - СПКД "Просвјета" - додјела стипендија - Фото: СРНА
Мостар - СПКД "Просвјета" - додјела стипендијаФото: СРНА

Овогодишњи стипендијски фонд је 80.000 КМ, а стипендије је добило 25 ученика основних школа у износу од по 500 КМ, 24 ученика средњих школа у износу од по 700 КМ и 48 студената по 1.000 КМ.

Додјела стипендија одржана је у дворишту Старе цркве у Мостару након литургије на Васкршњи понедјељак.

Осим стипендија, подијељена је помоћ за ученике и студенте који нису међу добитницима, а у стању су социјалне потребе.

Предсједник Организационог одбора "Просвјетине" стипендије "Владимир Ћоровић" Славко Андрејевић поручио је стипендистима да улажу у знање, покажу заједништво и чувају коријене, а да их стипендија подстакне на још већу марљивост и прегалаштво.

Он је стипендисте подсјетио да брижљиво треба да његују традицију, културу и историју, да ће им познавање сопствених коријена и насљеђа омогућити да боље савладају нове околности и изазове.

- Родољубље и национални идентитет увијек исказујте мирно, смислено и достојанствено, између осталог, тако што ћете и ви, с временом, почети да помажете другима. Будите увијек поштени, са личном одговорношћу - појаснио је Андрејевић.

Он је додао да је образована особа само она која је и морално исправна, те их позвао да улажу у сопствено знање јер им то нико не може узети. "Срби и Српкиње Мостара и Херцеговине увијек су били природно господствени људи. Његујте ту особину, не само ријечима, већ и дјелима, у сваком тренутку", поручио је Андрејевић.

Предсједник мостарског Градског одбора СПКД "Просвјета" Сања Бјелица Шаговновић истакла је да је "Просвјета" у Мостару поносна на то што стипендија "Владимир Ћоровић" из године у годину расте и што су данас у том граду међу добитницима ученици и студенти из цијеле Херцеговине.

Указала је да иза овог пројекта стоје добри људи који воле свој народ, Мостар и Херцеговину и желе да улажу у образовање, знање и свјетлију будућност, те им је захвалила у име "Просвјете", Организационог одбора и свих стипендиста.

Она је младима поручила да наставе да уче, улажу у себе и знање, које ни вријеме ни сила људска не могу отети, као ни врлине.

- Нашим стипендијама награђујемо најбоље, подстичемо их да се образују и буду изврсни, али настојимо да им поручимо да је једнако важно бити добар човјек и његовати врлине. Никада не заборавите да су поштовање и љубав према нашој вјери и нацији утемељени на поштовању и свих других вјера и нација - истакла је Шаговновићева и напоменула да су Мостар и "Просвјета" изњедрили су велика имена попут Шантића, Ћоровића, те се надају да ће тако бити и у будућности.

Једна од стипендиста Јелена Кандић из Мостара, студенткиња четврте године руског и енглеског језика и књижевности, захвалила је "Просвјети" и донаторима и изразила наду да ће овај програм, којим се вреднује труд и успјех, дугорочно опстати и да ће број стипендиста све више да расте.

Сава Милојевић из Билеће, студент пете године Медицинског факултета у Фочи који је другу годину заредом добитник стипендије, рекао је да се "Просвјета" и ова стипендија издвајају изнад свих осталих јер окупљају на литургијама, гдје се захтијева жива ријеч Христова.

Ученица из Требиња Хелена Брајић срећна је што је у прилици да се сретне са људима који у овако тешким временима настоје да се издигну и помогну младима, а ученице из Мостара Ивана Маврак и Андреа Беловић нагласиле су да их стипендија подстиче да буду још бољи ђаци.

Стипендисти су од Славка Андрејевића на поклон добили по три књиге - "Владалац" од Никола Макијавелија, "Какве су ти мисле, такав ти је живот" оца Тадеја и "Моћ садашњег тренутка у пракси" Екарта Тола, а књигама су награђени и студенти који су написали најбоља мотивациона писма.

"Просвјета" је 1902. године основана, прије свега, као друштво за стипендирање ђака и студената, а "Просвјета" у Мостару основала је прва два ђачка дома у БиХ. "Просвјетина" стипендија обновљена је 2016. године.

Међу најпознатијим "Просвјетиним" стипендистима били су: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а стипендије су добили и многи други, касније истакнути Херцеговци.