latinica  ћирилица
03/05/2021 |  18:20 ⇒ 04/05/2021 | 07:11 | Аутор: РТРС

Дан слободе медија: Тражити ригорозније казне за напад на новинаре (ВИДЕО)

Улога медија значајна је у свакодневном животу, а посебно у ванредним ситуацијама какву имамо данас у вријеме пандемије. Честитајући 3. мај Међународни дан слободе медија на то су између осталих подсјетили и званичници Републике Српске, предсједница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Ригорозније казне за напад на новинаре оно је на чему ће инсистирати из Удружења новинара Републике Српске.
Слобода медија (Фото: oslobodjenje.ba) -
Слобода медија (Фото: oslobodjenje.ba)

Спречавање напада на новинаре, али и заштита ауторских права медисјких радника биће и убудуће у фокусу борбе Удружења новинара Републике Српске за бољи положај колега. Солидарност међу новинарима је једно од основних средстава за постизање овог циља, кажу у овом Удружењу.

- Ми смо све нападе до сада осуђивали без обзира ко је био нападач. Захваљујући том нашем раду види се, очито је да та друга еснафска удружења која имају политичку агенду и више је у питању нека политичка организација него што су невладине организације или струковна удружења - нагласио је Данијел Симић из Удружења новинара Републике Српске.

Неопходно је пооштрити законе за нападе на новинаре, сматрају у Удружењу. Предсједавајући Заједничке комисије за људска права у Парламентарној скупштини БиХ Лазар Продановић каже да власти на свим нивоима имају обавезу да поштују, промовишу и заштите слободу медија.

- Ометање новинара у обављању свог посла и напад на новинаре треба квалификовати као кривично дјело.То треба да размотре све власти у БиХ. Без обзира значи на посљедице напада - нагласио је Лазар Продановић, предсједавајући ЗК ПС БиХ.

Неки од оних који су прије неколико година отимали микрофон из руку новинара и бацали га, данас су испред зграде Радио Телевизије Републике Српске протестовали као чланови групе "Правда за Давида", незадовољни извјештавањем о њиховим активностима. Скуп нису пријавили надлежним органима, а вербално су вређали раднике РТРС-а.

- Морам да похвалим медисјке сервисе попут БХТ и Федералне у контексту Правде за Давида. Они су се сваки пут одазивали нашим прес конференцијама. Сваки пут су извјештавали. Кад тад ћете одговарати за све и кад тад сви новинари које сам прозвао неће моћи више да раде на РТРС. Радите гдје хоћете овдје нећете моћи - истакао је Озрен Пердув, активиста групе "Правда за Давида".

Да ли промовисање слободе медија значи и притисак и напад на новинаре питају из Удружења новинара Републике Српске.

- Ријеч је о минорним појавама у друштву са врло малим бројем присталица и припадника који се медијски надувавају да се ради о неким озбиљним покретима. Међутим, они кад се искористе у политичке сврхе они се срозају на своју мјеру, а то је 15 – 20 људи који раде то зашто су плаћени - додао је Симић.

Цртање мете на чело медијских радника лоша је порука за слободу медија. Податак да је у свијету више од 50 новинара убијено у посљедњих дванаест мјесеци опомиње. Опомиње и чињеница да половина новинара у БиХ ради за исподпросјечну плату, а око 40 одсто нема радно -правни статус.