latinica  ћирилица
03/05/2021 |  19:28 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Јединствена фарма јелена на Озрену (ВИДЕО)

Занимљива прича о фарми јелена лопатара, која се налази у селу Конопљишта, на врху Озрена. Ова фарма јединствена је у Републици Српској.
Јелени-лопатари - Фото: РТРС
Јелени-лопатариФото: РТРС

Красе их рогови по којима су добили назив јелени лопатари. Ово је вријеме када мијењају изглед, па им прво опадне длака, а потом и рогови.

-Сада тренутно они мијењају мало длаку, касније ће бити љепши, добију тачкице неке као црвенкасте. Рогови им падају, почели су отпадати ове године нешто раније и онда до октобра нарасту поново - каже Живко Благојевић, са фарме јелена на Озрену.

На фарми је око 40 јелена, кошута и ланади о којима брине Живко Благојевић из озренског села Бољанић. Власник фарме Драган Васиљевић прве јединке јелена лопатара набавио је прије десетак година . Паре се у јесен и за најдаље два мјесеца стићи ће принове . Прошле године било их је десетак.

- Без обзира ви малом не можете ни прићи је оно након пар сати устаје, али га не би смјели ни дирати јер га мајка не би прихватила - додаје Благојевић.

Весели и разиграни су становници фарме у селу Конопљишта. Њихова љепота и грациозност привлаче погледе људи који овдје долазе да их сликају и проведу који сат у чистој природи, далеко од свега. И они су се прилично навикли на људе, али на дистанци. У Словенији и Хрватској фарме јелена права су атракција . Месо је скупо и цијењено у западним земљама. Озренска фарма могла би имати значајно мјесто на туристичкој мапи, али тренутно је само скуп хоби.

- Служе наравно рогови као трофеј. У задње вријеме се нешто што се тиче рогова продавало кад се раде лустери. И месо наравно једе се, само није пуно продавано зато што вјероватно овдје слабија платежна моћ - наставља причу Живко Благојевић.

Фарма је ограђена, али присуство других дивљих животиња на планини стална је опасност. Зато друштво прекрасним јеленима праве шарпланинац и торњак, поред којих су јелени сигурни и заштићени.