latinica  ћирилица
04/05/2021 |  09:40 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Михајловић: Вриједност минералних сировина 200 милијарди евра

Процијењена вриједност резерви минералних сировина у Србији износи више од 200 милијарди евра, рекла је министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

- То је огромно богатство и добро је да држава зна шта има од руда и минерала - истакла је Михајловићева.

Михајловићева је за ТВ "Хепи" навела да је ово важна година за енергетски сектор у Србији, те додала да Србија није случајно донијела четири нова закона.

- Од нас се тражи да у времену испред нас направимо добру енергетску политику, да будемо енергетски и еколошки безбједни, да грађани имају довољно електричне енергије коју ћемо све више производити из обновљиви извора – хидро, гасних и соларних електрана, а да постепено у деценијама испред нас смањујемо и затварамо термоелектране - рекла је она.

Уз оцјену да је пуно, како је истакла, агресије, фанатизма и неистина које изговарају они који се данас називају такозваним еколозима у Србији, Михајловићева је рекла да никакав уговор са свјетском рударском компанијом "Рио тинтом" за литијум неће бити потписан док се не ураде све неопходне студије утицаја на животну средину.

Михајловићева је нагласила да Србија неће радити ништа што ће угрозити животну средину, било да је ријеч о литијуму, који је руда 21. вијека или некој другој.

- Тек кад будемо знали да се литијум може производити на одржив начин, уз заштиту животне средине, зашто да не размишљамо о фабрици литијумских батерија и електричним аутомобилима, гдје ће се десити раст свуда у Европи. Јадарит је јединствен минерал у свету и технологија ће бити јединствена - рекла је она.