latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:22 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Тегелтија: У БиХ стигло више од 10.000 Фајзерових вакцина (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је у БиХ данас, путем механизма ЕУ, стигло више од 10.000 доза вакцина Фајзер.
Зоран Тегелтија (Фото:  I. Š./Klix.ba) -
Зоран Тегелтија (Фото: I. Š./Klix.ba)

Тегелтија је истакао да је ЕУ за набавку вакцина обезбиједила 13,7 милиона евра, од чега ће 213.000 доза добити БиХ.

Он је захвалио комесару ЕУ за сусједство и проширење Оливеру Вархељију што је лично дошао да испоручи вакцине за БиХ и Влади Аустрије посредством које је извршена испорука ових вакцина.

Тегелтија је, након састанка са Вархељијем и савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом на сарајевском аеродрому, изјавио да у мају и јуну очекује значајније количине вакцина које треба да стигну у БиХ.

- О томе смо говорили претходне седмице. У овом тренуткну постоји договори да би у мају и до краја јуна у БиХ требало бити испоручено више од 850.000 вакцина - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је врло важно да постоји континуитет у испоруци вакцине како би здравствени радници могли планирати вакцинацију и да се прије јесени, у љетњим данима, када се очекује слабљење ковида 19 може вакцинисати већи број грађана БиХ.

- Нама остаје даље да радимо и са ЕУ на набавци нових доза вакцина. Очекујемо да и ентитети кроз своје директне набавке обезбиједе додатне количине вакцина и, уколико испорука вакцина по систему Ковакс буде ишла према плану како је дефинисано за мај и јун, увјерен сам да БиХ улази у стабилан систем вакцинисања свих грађана - рекао је Тегелтија.

Он је захвалио свима који су помогли да почне овај процес набавке вакцина кроз ЕУ механизам и да је увјерен да ће бити редовне испоруке.