latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:22 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Тегелтија: У БиХ стигло више од 10.000 Фајзерових вакцина (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је у БиХ данас, путем механизма ЕУ, стигло више од 10.000 доза вакцина Фајзер.

Тегелтија је истакао да је ЕУ за набавку вакцина обезбиједила 13,7 милиона евра, од чега ће 213.000 доза добити БиХ.

Он је захвалио комесару ЕУ за сусједство и проширење Оливеру Вархељију што је лично дошао да испоручи вакцине за БиХ и Влади Аустрије посредством које је извршена испорука ових вакцина.

Тегелтија је, након састанка са Вархељијем и савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом на сарајевском аеродрому, изјавио да у мају и јуну очекује значајније количине вакцина које треба да стигну у БиХ.

- О томе смо говорили претходне седмице. У овом тренуткну постоји договори да би у мају и до краја јуна у БиХ требало бити испоручено више од 850.000 вакцина - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је врло важно да постоји континуитет у испоруци вакцине како би здравствени радници могли планирати вакцинацију и да се прије јесени, у љетњим данима, када се очекује слабљење ковида 19 може вакцинисати већи број грађана БиХ.

- Нама остаје даље да радимо и са ЕУ на набавци нових доза вакцина. Очекујемо да и ентитети кроз своје директне набавке обезбиједе додатне количине вакцина и, уколико испорука вакцина по систему Ковакс буде ишла према плану како је дефинисано за мај и јун, увјерен сам да БиХ улази у стабилан систем вакцинисања свих грађана - рекао је Тегелтија.

Он је захвалио свима који су помогли да почне овај процес набавке вакцина кроз ЕУ механизам и да је увјерен да ће бити редовне испоруке.