latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:57 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Аћић: Очекује се раст плата, не само у јавном, већ и у приватном сектору

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић изјавио је данас Срни да очекује да ће истовремено са најављеним повећањем плата радника у јавном сектору доћи и до повећања плата запослених у приватном сектору.
Саша Аћић  (Фото: Capital) -
Саша Аћић (Фото: Capital)

Он је истакао да рјешење које буде постигнуто везано за најављено повећање плата треба да омогући равноправан однос радника у јавном и приватном секору.

- Очекујемо да ће рјешење које буде постигнуто, и што се тиче јавног и приватног сектора, омогућити равноправан однос радника и у приватном и у јавном сектору и у том смислу очекујемо да рјешење иде у правцу или смањења збирне стопе доприноса или повећања неопорезивог дијела плате на износ од 1.000 КМ - рекао је Аћић.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске најавила разговоре са пословном заједницом о потенцијалом повећању плата и у реалном сектору, поготово у приватном секору.

Ачић је изразио очекивање да ће рјешења везана за повећање плата ступити на снагу у исто вријеме, и за једне и за друге раднике.

- Наша очекивања иду у правцу смањења опорезивања рада, а посљедњих неколико дана су се помињале идеје да се иде на повећање неопорезивог дијела плате на 1.000 КМ - рекао је директор Уније Удружења послодаваца Републике Српске.

Он је оцијенио да ће таквим растерећењем, кроз смањење опорезивања рада, расти и животни стандард радника у Републици Српској.

- Раст плата ће се позитивно одразити и на продуктивност рада у Републици Српској, очекујемо да ћемо бити конкурентнији на домаћем и страном тржишту, а што је још битније, смањиће се одлив домаће радне снаге према земљама ЕУ - указао је Аћић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је прије неколико дана да треба водити рачуна да се уз повећање плата у јавном сектору у Српској нађе могућност за раст плата у приватном сектору и изразила задовољство чињеницом да је Влада најавила повећање плата за одређене секторе.

Према најавама из Савеза синдиката Републике Српске, врло је извјесно најављено повећање плата радницима у здравству, МУП-у Републике Српске, просвјети, култури, правосуђу, изузев судијама, а преговори који почињу ове седмице требало би да буду завршени до краја маја измјенама закона и повећањем плата.