latinica  ћирилица
06/05/2021 |  12:00 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Позив Србима на јединство у вјери за Христа

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Светог великомученика Георгија, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Николаја у Вршцу, након чега истакао да је вјера у васкрсење Христово, у побједу над смрћу, злом, неправдом, и пролазношћу, обликовала српски народ од најранијих времена, те позвао на јединство у вјери у Христа.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

- Нека имамо различите погледе, па нека то буде и по политичкој и социјалној основи да различито гледамо на неке ствари, али по суштини, по вери у Христу да будемо једно - истакао је патријарх у бесједи након литургије.

Српски патријарх рекао је да су таквом вјером живјели православни Срби и да је та вјера градила идентитет српског народа и постала дио његовог бића.

- У прошлости је то било тако. А тамо где није било те вере, откидали су се и делови нашег народа, ако су веру губили. Тако је и данас и тако ће бити и до краја света и века - рекао је поглавар Српске православне цркве.

Патријарх српски је упутио поруку родитељима да се до краја жртвују за своју дјецу, да буду добар примјер, да не траже од своје дјеце да буду што је могуће успјешнија, него да буду што је могуће врлинскија, а успјех ће онда доћи у зависности од благодати Божје, знања и талента које је Бог дао свакоме.

Његова светост патријарх српски је напоменуо да су православни Срби црпили смисао свог постојања и снагу у прослављању Бога не само када им је ишло добро, него и када наиђу искушења, којих је било на просторима на којима српски народ живи, као и да су и тада знали да нису сами и да је са њима Бог, Христов крст и распеће.

Наводећи да се Срби нису стидили ни Бога, ни Христа ни прије, па ни данас, патријарх је рекао да зато знају да је Господ са њима, те да је вјера у васкрсење темељ и циљ постојања, која нас је обликовала и да ће човјек само када зна Христа, имати најбоље могуће мјерило којим ће препознати шта је црно, а шта бијело, шта је зло, а шта добро.

Српски патријарх је нагласио да младе треба учити и српском страдању кроз историју, не због тога да би у својим срцима развијали осветољубивост или мржњу, него да би знали да, ако су вјерни Христовој ријечи, себи, својим оцима, предању, онда имају сигурну перспективу.

Патријарх је рекао да треба имати широко срце које није површно, нити наивно, него које ће да прашта, па и тражи опроштај, али не у наивности и некаквој апстрактној и вјечитој сентименталности, већ са реалношћу и спознајом да зло увијек постоји и данас има своје разне облике, а што је најгоре, нуди се као савременост и прогрес и нешто про је општеприхватљиво.

Његова светост патријарх српски подсјетио је да је Свети Георгије побједоносац, који је био војник код прогонитеља хришћана цара Диоклецијана и којем се моле и они који нису хришћани, показао да је Христ највећа вриједност и благо и да га се није одрекао, иако је све материјално изгубио у Римској империји.

Патријарх Порфирије је служио литургију уз саслужење епископа банатског Никанора, који му је након литургије даровао икону Светог Теодора Вршачког.