latinica  ћирилица
07/05/2021 |  10:11 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Костајница: За санацију потребно 20 милиона КМ

Штета од земљотреса у општини Костајница процијењена је на 9,5 милиона КМ, док ће за за санацији и обнову бити потребно 20 милиона КМ, рекао је Срни начелник општине Никола Јањетовић.
Костајница - Фото: Facebook
КостајницаФото: Facebook

Он је додао да је елаборат о штети завршен и требало би да га ускоро усвоји Скупштина општине, а затим да буде прослијеђен Влади Републике Српске на разматрање.

Према његовим ријечима, током категоризације је прегледано 2.857 објеката, а категорисано је 937, укључујући стамбене, пословне и помоћне објекте.

За рушење је 12 објеката шесте категорије, а значајна су оштећења и на објектима пете категорије којих је 32. Дио људи из тих објеката је још у привременом смјештају", навео је начелник.

Он каже да се разматра градња 22 типска објекта за грађане који су остали без крова над главом и немају друге некретнине, због чега су приоритет.

- Ово још није сасвим дефинисано. Типски објекти биће грађени људима који дају сагласност да се њихови оштећени објекти руше, а затим граде нови на истој локацији, а величину објекта ће диктирати број корисника домаћинства - појаснио је Јањетовић.

Он је нагласио да је до сада прикупљено око 700.000 КМ донаторских средстава, међу којима је 300.000 КМ које је интервентно уплатила Влада Републике Српске.

Јањетовић је додао да је Покрајинска влада Војводине донирала грађевински материјал укупне вриједности око 100.000 евра, који је намијењен за 53 породице чији су објекти означени трећом категоријом оштећења.

Начелник каже да још није познат износ најављене помоћи из Србије, али да би информације о томе могле бити познате наредне седмице.

Снажан земљотрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале који је 29. децембра прошле године погодио Хрватску, оставио је посљедице и у општини Костајница у Републици Српској.

У Хрватској су највише страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу је погинуло седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.