latinica  ћирилица
07/05/2021 |  17:30 ⇒ 08/05/2021 | 07:57 | Аутор: РТРС

Бањалука: Хандкеу Орден Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Аустријски књижевник и нобеловац Петер Хандке допутовао је у Републику Српску. Угостили су га највиши званичници и представници академске заједнице Републике Српске. Предсједница Жељка Цвијановић одликовала га је Орденом Републике Српске на ленти за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Хандке је поручио да је срећан што је дошао у Републику Српску, иако су, каже, јаки вјетрови дували против тога.
Жељка Цвијановић Хандкеу уручила Орден Републике Српске на ленти - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић Хандкеу уручила Орден Републике Српске на лентиФото: СРНА

Срећан сам што сам Бањалуци - ово је велики тренутак за мене, изјавио је аустријски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност 2019. Петар Хандке. Каже да је дошао у Републику Српску, упркос јаким вјетровима који су били против тога.- Нисам спавао цијелу ноћ, али сам одлучио да дођем овдје иако су против такве моје одлуке дували многи јаки вјетрови. Али ипак сам одлучио да дођем и срећан сам због тога - истакао је нобеловац Петар Хандке.

Петар Хандке радо је виђен гост поручили су највиши званичници Српске. Предсједница Жељка Цвијановић Хандкеу је уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Посебно се захвалила за Хандкеов реалан приступ дешавањима на овим просторима.

- Многи који су слали ружне ријечи и настојали тим ружним ријечима да га обесхрабе да не дође у Бањалуку, чак је и то подијелио лично са нама. Он је ипак одлучио да дође у Бањалуку и мислим да је то велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спријече, водили неке логистичке активности да се ово не деси - нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Срспке.

Хандкеу уручен Орден Републике Српске (Фото: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)  

Хандке је био један од малобројних свјетских интелектуалаца који су деведесетих година били на страни српског народа и јасно се залагао за истину, да не може само српска страна једина бити одговорна за рат у бившој Југославији. Због тога је доживио озбиљан прогон, а у медијима чак и био етикетиран као фашиста. Хандке је човјек који је посвећен истини, и хвала му на томе, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Он је човјек који је посвећен истини, који је посвећен умјетности и сама признања која је до сада добио говоре о томе. А за Бањалуку ово је посебан дан када дочекујемо пријатеља и човјека за којег гајимо најбоља осјећања захвалности за све што је учинио у свом животу и дјелима - нагласио је Додик.

Милорад Додик и Хандке у Бањалуци (Фото: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

У Бањалуку, Хандке је стигао у пратњи српског редитеља Емира Кустурице који је рекао да се први пут десило, да нобеловац посјети град који је посвећен нобеловцу.

- Најсрећнији сам, јер сам довео човјека који је од седамдесетих година прошлог вијека задржао исту вјеру у умјетност као свету ствар. Да је другачије, Хандке не би био оно што јесте. Зато је он један од најзначајнијих званица које се могу дочекати у Бањалуци и Републици Српској - нагласио је Кустурица.

Хандкеу је у Бањалуци недавно подигнут и споменик, који је данас обишао заједно са Додиком и Кустурицом. Иако није могао да говори о првим импресијама сјетио се Врбаса и још једног великана – недавно преминулог Тозовца. Каже стихови његове пјесме најбоље описују његове осјећаје.

Додик, Кустурица и Хандке

- Мислим о његовој предивној пјесми која завршава са "дугачка је Лајковачка пруга...". За мене, то је почетак мог боравка овдје - додао је Хандке.

Присјетио се и времена, када је прије 20 година посјетио Вишеград, кућу у којој је одрастао наш нобеловац Иво Андрић. Хандке је рекао да је за њега то био велики моменат. Није крио радост што ће се данас вратити управо на исто мјесто, с друге стране Дрине.