latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:33 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Намјера Загреба да на КиМ гради војни камп наљутила Београд и узнемирила Србе (ВИДЕО)

Градоначелници 10 општина на Косову и Метохији са српском већином изразили су најоштрије противљење најави Хрватске да у тој покрајини изгради војну базу. Хрватски војници се већ налазе у оквиру КФОР-а, а најављено повећање њиховог броја изазвало је немир код грађана у овој јужној српској покрајини.
КФОР (илустрација) -
КФОР (илустрација)

Градоначелници српских општина су у свом саопштењу упозорили да најава, да ће на Косову и Метохији бити изграђена база војске Хрватске, код Срба изазива сјећања на акције етничког чишћења "Бљесак" и "Олуја", иза којих су остали спаљена села и градови, убијени и нестали Срби.

- Сви они који мисле да ће бити нових Олуја и нових погрома, моја порука њима и нашем народу на Косову је да се то неће десити. И када ја кажем да се то неће десити, то је гаранција да се неће десити - рекао је Вучић.

Хрватска је активно помагала оснивање и обуку такозваних Косовских безбједносних снага, а тренутно, у саставу КФОР-а, има 37 својих војника.

Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију скупштине Србије, истиче да се апсолутно не види потреба да за овако мали број хрватских војника буде изграђена нека нова база или војни камп.

- То онда упућује на закључак да циљ хрватских војника није мисија коју обавља КФОР, него, по мом мишљењу, апсолутна подршка прерастању Косовских безбедносних снага у војску Косова - наводи Дрецун.

Хрватски план о подизању војне базе долази истовремено са планом приштинских власти да на вису Црнуша изгради базу за такозване Косовске снаге безбједности. Ова тачка доминира над Сјеверном Митровицом и десетак села са српском већином, што аналитичари у Београду оцјењују и као освајање стратешке позиције.

- Косовске снаге безбједности, без обзира што се сада третирају као национална војска са задатком да заштити суверенитет Косова, што су они написали, ипак су под контролом КФОР-а, и док је КФОР-а, они не могу да се размашу. Али, КФОР неће вјечно остати чињеница на терену - нагласио је војни аналитичар Александар Радић.

Очекивано, изостала су реаговања званичника земаља Запада, иако је потпуно јасно да су и хрватске и приштинске најаве о изградњи база противне Резолуцији 1244. Такође, овим је још једном грубо прекршен договор Србије и НАТО по којем припадници КБС-а не могу на сјевер Косова без одобрења КФОР-а.