latinica  ћирилица
08/05/2021 |  14:43 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Донација Европске уније Српској - 22.500 PCR тестова (ВИДЕО)

Европска унија донирала је Институту за јавно здравство Републике Српске 22.500 PCR тестова и исту количину транспортних подлога. Заједно са овом донацијом, Републици Српској од марта прошле године Европска унија уручила је помоћ вриједну два милиона евра.
Жељка Цвијановић и Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Јохан СатлерФото: РТРС

У протеклој години, Српска је тестирала више од 260.000 узорака на присуство вируса корона, а више од половине свих тестова урађено је у Иституту за јавно здравство.

- И у будућности ћемо наставити да вршимо дијагностику на присуство вируса корона, што представља један од основних чинилаца како би могли правити епидемиолошку слику и креирати епидемиолошке мјере - рекао је Бранислав Зељковић  директор Института за јавно здравство Републике Српске.

 

Само Српској, Европска унија у протеклих годину дана донирала је медицинску опрему вриједну више од два милона евра. Нових 22.500 тестова и попратне опреме, попунило је залихе.

- Зашто овакве донације? Па прије свега зато што цијели регион западног Балкана, БиХ као земља која је у фази придруживања, свакако су наши најближи партнери и пријатељи, а партнерима и пријатељима који су у невољи увијек помажете - истакао је ТЈохан Сатлер шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је важност имунизације.

- Оно што је важно и на шта су апеловали и претходници, је чињеница да се настави процес имунизације становништва. Као што знате, Република Српска је отпочела процес још 12. фебуара и он тече у континуитету, малтене непрекидно. Нисмо увијек задовољни количинама којим располажемо када су у питању вакцине, али смо задовољни чињеницом да се процес не прекида - додала је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

Донирана опрема дио је укупне медицинске помоћи Европске уније намијењене Босни и Херцеговини за борбу против вируса корона, у вриједности од 7,76 милиона евра.