latinica  ћирилица
08/05/2021 |  17:55 | Аутор: СРНА

Свети Василије Тврдошки и Острошки – 350 година од престављења

Митрополија црногорско-приморска, Епископија будимљанско-никшићка и Епископија захумско-херцеговачка и приморска организоваће у наредна два дана Међународни научни скуп "Свети Василије Острошки - 350 година од престављења".
Свети Василије Острошки (фото:glaszapadnesrbije.rs) -
Свети Василије Острошки (фото:glaszapadnesrbije.rs)

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске најављено је да ће обиљежавање овог значајног јубилеја бити приређено у Манастиру Острог, Никшићу и Требињу.

Скуп ће бити отворен сутра у 10.00 часова у Манастиру Острог, а предвиђено је да говоре епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, црногорски премијер Здравко Кривокапић, министар просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе Весна Братић и академик Јован Делић.

Због ситуације са пандемијом вируса корона, одржавање Скупа биће омогућено и у онлајн форми, а радни језици на Научном скупу биће српски, руски и енглески.

Међународни научни скуп у Требињу ће бити одржан у понедјељак, 10. маја, у Културном центру од 18.00 часова.

О теми "Светост" говориће академик Јован Делић, магистар Жељко Вујадиновић, доцент Душан Крцуновић и Слободан Бобан Јокић из Епархије будимљанско-никшићке.

- Идеја је да се хронолошки обухвати раздобље од 17. вијека до данас на простору Херцеговине, Црне Горе и сусједних подручја радовима и дискусијама из области политичке, културне и привредне историје, теологије, историје умјетности, етнографије, фолклористике, археологије, историје књижевности, утемељеним на домаћим и страним писаним свједочанствима који би јасније расвијетлили период у коме је живио Свети Василије Острошки, као и развој његовог култа у каснијем периоду - навели су из Епархије.