latinica  ћирилица
09/05/2021 |  09:37 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Званичници Српске упутили честитке поводом Дана побједе над фашизмом

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у честитки грађанима Републике Српске поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, истакла је да су Срби поносни што су као једна од побједничких нација учествовали у беспоштедној борби за слободу, побједи над силама мрака, правде над злом.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Немјерљива жртва коју је поднио српски народ обавезује нас да се никада не одрекнемо славне историје, идеала и вриједности чије су тековине дубоко уткане у наше друштво које баштини слободу, мир и толеранцију - навела је Цвијановић.

Предсједница Српске је указала да Други свјетски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човјечанства.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у честитки грађанима Републике Српске поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, истакао је да се 76 година од побједе над идеологијом зла, народ Републике Српске са неизмјереним поносом сјећа предака који су животе уградили у побједу над фашизмом.

- Други свјетски рат представља доба нашег највећег страдања, те је својеврсна одредница нашег колективног идентитета који је спреман да опрости, али не и да заборави вријеме великих страхота кад смо страдали само зато што смо били друге вјере и поријекла - навео је Вишковић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Дан побједе над фашизмом и Дан Европе истичући да је 9. мај један од најзначајнијих датума у историји човјечанства и дан када се обиљежава побједа слободе и правде над фашизмом у Другом свјетском рату.

Додик је нагласио да је српски народ дао огроман допринос у антифашистичкој борби и заједно са осталим слободарским народима учествовао у стварању бољег и праведнијег свијета, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је грађанима БиХ Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, поручивши да је 9. мај симбол херојства и јединства.

- То је дан када се са посебним пијететом сјећамо свих који су дали животе за одбрану човјечанства и елементарних цивилизацијских вриједности - навео је Тегелтија у честитки.