latinica  ћирилица
11/05/2021 |  13:43 | Аутор: СРНА

Почели разговори о именовању нових чланова Института за нестала лица

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је Срни да су почели разговори о именовању нових чланова Института за нестала лица БиХ, будући да су некима мандати истекли прије десетак година.
Милош Лучић - Фото: СРНА
Милош ЛучићФото: СРНА

Лучић је навео да је разговарао са директором Међународне комисије за тражење несталих /ИЦМП/ Метјуом Холидејом, која је суоснивач Института за нестала лица БиХ, те да је на састанку било ријечи о Надзорном одбору Института и именовању чланова тог одбора.

- Блокиран је рад Надзорног одбора јер је један члан преминуо и договорили смо се да ћемо сачинити једну информацију према Савјету министара, која ће садржавати три закључка. Један од закључака биће о разрешењу преостала два члана Надзорног одбора и именовати три нова члана као вршиоци дужности и расписан јавни оглас за нове чланове Надзорног одбора - прецизирао је Лучић.

Лучић је рекао да ће бити формирана и Радна група, као и да је то назначено и у Програму рада у четвртом кварталу гдје ће се радити на измјенама и допунама Закона о Институту за нестала лица БиХ.

- Разговарали смо и о расписивању јавног позива за Управни одбор Института за нестала лица БиХ - рекао је Лучић.

На питање да ли је на састанку било ријечи о члану Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амору Машовићу, с обзиром на чињеницу да је одавно стекао услове за пензију, Лучић је рекао да је Машовић заиста стекао услове за пензију, али да је именован до септембра ове године.

- У септембру ћемо већ кренути у процедуру за именовање нових чланова Колегијума, а вјерујем да ћемо када им буде истицао мандат бити, на неки начин, спремни да именујемо нове чланове Колегијума директора Института. Ако не у септембру - онда до краја године сасвим извјесно - рекао је Лучић.