latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:16 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Рекордан приход по основу доприноса

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске у прва четири мјесеца ове године забиљежио је рекордан приход по основу доприноса у износу од 318,45 милиона КМ, што је за 29,27 милиона КМ или 10,34 одсто више у односу на исти период лани.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

Остварени приход по основу доприноса већи је за 24,32 милиона КМ или 8,35 одсто и односу на план у прва четири мјесеца ове године, саопштено је из Фонда ПИО.

- Овако добар приход по основу доприноса резултат је, прије свега, сета економско-финансијских мјера Владе Републике Српске намијењених ублажавању посљедица и подршци привреди и предузетницима у борби против пандемије вируса корона, а што је омогућило Влади Српске да крајем априла донесе одлуку о исплати једнократне новчане накнаде поводом васкршњих празника за свих 270.000 корисника права - наведено је у саопштењу.

Из Фонда су указали да редовно годишње усклађивање и ванредно повећање пензија по збирној стопи од три одсто од 1. јануара, уз константан раст броја корисника права, захтијевају и раст прихода како би неопходна средства била обезбијеђена из реалних извора финансирања, односно доприноса.

- За сада је раст прихода у односу на претходну годину потпуно задовољавајући, као и у односу на план за прва четири мјесеца ове године, тако да је и једнократна новчана накнада за више од 270.000 корисника права у потпуности обезбијеђена управо из раста изворних прихода - наведено је у саопштењу.