latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:24 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

"Сарадња Српске и Руске Федерације на високом нивоу"

Сарадња Републике Српске и Руске Федерације је на високом нивоу у политичком, привредном, културном и другим аспектима, попут здравства, образовања и спорта, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске.
Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу - Фото: Screenshot
Министарство за европске интеграције и међународну сарадњуФото: Screenshot

У саопштењу се додаје да о томе говори велики број састанака највиших званичника Српске и Русије, обостраних посјета привредних и политичких делегација и број потписаних споразума са регијама унутар Руске Федерације.

Из Министарства наглашавају да је Република Српска захвална Русији на принципијелном залагању на одбрани ставова Српске у Савјету безбједности УН, Савјету за примјену мира и бројним другим мјестима.

- Пријатељство Русије према Републици Српској огледа се и у помоћи коју је руски народ пружио током пандемије вируса корона у виду заштитне опреме и медицинских средстава, те недавним донацијама и приоритетним испорукама вакцина које ни много развијеније земље нису успјеле да обезбиједе за своје грађане - подсјећа се у саопштењу.

Из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске истичу да због свега наведеног не могу, а да не реагују на лажне наводе о односима Русије и Републике Српске народног посланика Небојше Вукановића који "користи скупштинску говорницу за нарушавање односа са пријатељским земљама и народима".

- Господин Вукановић, вјероватно по инструкцијама које добија од својих дугогодишњих ментора из Сарајева, не види спасене животе због недавне набавке великог броја руских вакцина против вируса корона, не види значај званичне политике Руске Федерације на очувању и заштитити Републике Српске, као ни бројне друге нераскидиве везе српског и руског народа - наглашава се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да у свему овоме значајну улогу у развијању и његовању пријатељских односа са Русијом има Представништво Српске у Руској Федерацији које, без обзира на организоване опструкције политичког Сарајева и његових послушника у Републици Српској, сваким даном својим активностима оправдава своје постојање, као и средства која добија из буџета.

- Ова средства су знатно мања од средстава која добијају амбасаде БиХ у свијету, а које, у већини случајева, раде на штету интереса Републике Српске за разлику од Представништва у Москви које је релевантан саговорник свих институција Руске Федерације - истиче се у саопштењу.

Из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу наводе да, у интересу јавности, користе ову прилику како би саопштили да папир који је Вукановић помпезно најављивао по федералним медијима, а касније га показао у сали Народне скупштине Српске, представља обичну службену кореспонденцију између званичних институција.

- Није у питању тајни већ јавни документ креиран у сврху бољег привредног умрежавања са Русијом и промоције привредника из Републике Српске на сајмовима у Руској Федерацији - истиче се у саопштењу.