latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:39 | Аутор: СРНА

"Нема вјежбе са снагама НАТО"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да на Мањачи неће бити одржана војна вјежба Оружаних снага БиХ и НАТО-а, него симултана вјежба са снагама САД.
Милорад Додик (Архив) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Архив)Фото: ТАНЈУГ

- То је било потребно како бисмо имали исту вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије. Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу - рекао је Додик у Народној скупштини Републике Српске у расправи о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је истакао да је поносан што је одбацио могућност да буде одржана вјежба у којој би учествовали НАТО авиони.

- Поносан сам на чињеницу да неће изнад нас летјети Ф-10 авиони који је требало да бацају бомбе са осиромашеним уранијумом. Нисам дозволио да се тако нешто деси и у Гламочу - додао је Додик.

Вјежба "Брзи одговор 21" заједнички је догађај Оружаних снага БиХ и Америке, а реализоваће се од 17. маја до 2. јуна на полигонима за обуку Оружаних снага БиХ Мањача и Гламоч, те на локацији касарне и аеродрома "Дубраве" код Тузле.

Оружане снаге БиХ ће на вјежби учествовати са око 500 припадника из састава Батаљонске групе лаке пјешадије – декларисане јединице по НАТО-овом Концепту оперативних способности, док ће америчке Оружане снаге учествовати са копненим и ваздушним компонентама са више од 700 припадника.

"Брзи одговор 21" није НАТО вјежба већ вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД, рекао је министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић данас на конференцији за новинаре на Мањачи.