latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:30 ⇒ 22:55 | Аутор: Агенције

Киша пројектила погодила израелске градове; Повећава се број погинулих (ФОТО/ВИДЕО)

У ескалацији сукоба на Блиском истоку погинуло је 65 Палестинаца и шест Израелаца. Сукобима, који су ушли у трећи дан, не назире се крај, а немири, који су почели у Јерусалиму у понедјељак, проширили су се на читаву земљу.

22.46 - Бајден: Израел има право да се брани

Амерички предсједник Џо Бајден оцијенио је током обраћања да очекује да ће тензије између израелских и палестинских званичника престати ускоро. Бајден је истакао да су службеници администрације у "сталном контакту" са својим блискоисточним колегама.

22.15 - Израелски ратни авиони бомбардовали Исламску националну банку у Гази, преносе амерички медији.

21.56 - Абас: Јерусалим је био, биће и остаће палестински

Предсједник Палестине Махмуд Абас, изјавио је да ће Палестинци предузети све мјере да се заштите. Абас је рекао да је Јерусалим "био, биће и остаће палестински и исламски".

- Позив из Јерусалима нас уједињује. Ставимо све разлике на страну - рекао је Абас.

21.41 - Један од два најугледнија израелска рабина апеловао је на уздржаност док се шире сукоби између Јевреја и Палестинаца. Он је апел упутио након што су медији извјестили о ширењу уличних напада Јевреја на припадније арапске мањине у Израелу, од којих су неки организовали насилне протесте у знак солидарности са Палестинцима у Гази, пренио је Ројтерс.

20.51 - Палестинско министарство здравља: У израелским ваздушним нападима на Газу убијено 65 људи

20.50 - Најмање 20 особа је рањено у најновијем ракетном нападу на израелски град Ашкелон, јавља Тајмс оф Израел.

Канал 12 јавља да премијер Нетанјаху жели да пошаље војнике у градове како би одржали мир, јер се нереди у њима настављају, али да се министар одбране Ганц противи том потезу.

20.15 - Ракетни удар на стамбену зграду у Сдероту, погођена породица

Шестогодишњи дечак тешко је повријеђен у ракетном нападу из Газе на стамбену зграду у израелском граду Сдероту.

Мајка дјечака је тешко рањена, један петогодишњак је такође рањен, а четири особе су лакше повређене.

19.30 - Израелска авијација срушила још један солитер у центру Газе

У израелским ваздушним ударима, у центру града Газе срушен је још један солитер. Преносећи рушење зграде израелски ТВ канали су коментарисали да ће након тога милитантни Хамас узвратити баражним ракетним нападом.

19.07 - Бригада Ел Касам саопштила је да је лансирала 130 ракета на израелске градове као одговор на ликвидацију њихових команданата.

18.43 -  Замјеник америчког државног секретара Хеди Амра отпутоваће на Блисток исток гдје ће у разговору са Израелцима и Палестинцима затражити деескалацију насиља, рекао је данас државни секретар САД Ентони Блинкен.

18.25 - Палестински покрет Хамас спреман је да обустави све војне акције против Израела, ако се изврши међународни притисак на Израелце, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

18.19 - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је данас на хитну обуставу насиља у Израелу и на палестинским територијама у којем је погинуло више од 50 људи.

- Све се мора учинити како би се спријечио шири сукоб, што ће утицати на цивилно становништво на обје стране - нагласио је Борељ.

17.40 - Погинуо војник, прва жртва израелских војних снага

Израелска војска је саопштила да је у противтенковском ракетном нападу у близини Појаса Газе, убијен један израелски војник, што је прва смртни случај у израелским војним снагама током тродневне борбе са Хамасом.

Војска је саопштила да је у јутрошњем нападу убијен наредник Омер Табиб стар 21 годину, пренио је АП. У нападу су повријеђени још један официр и један војник.

16.30 - Хамас потврдио да је погинуо командант града Газе

Хамас потврдио да је њихов командант града Газе убијен у израелском ваздушном нападу.

Басем Иса је највиша војна личност у Хамасу коју је Израел убио од рата у Гази 2014. године, пренео је АП.

15.50 - Израелске снаге убиле су 16 вишерангираних припадника Хамаса, укључујући војног лидера и стручњаке за наоружање у ваздушном удару на командно мјесто у Појасу Газе, саопштено је из израелске безбједносне службе "Шин Бет".

14.40 - Министарство здравља Газе, којим управља Хамас, саопшитло је да су досад у сукобима са израелском војском погинула 53 Палестинца.

Четрнаесторо убијених били су малољетници, а рањено је још 320 Палестинаца, додаје се у саопштењу.

13.05 - Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је да нико од око 1.500 држављана Србије који бораве у Израелу није страдао нити је повријеђен у сукобима Хамаса и Израела.

12.10 - Путин и Ердоган разговарали телефоном, Анкара захтијева реакцију против Израела

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и руски предсједник Владимир Путин разговарали су телефоном о сукобима у Гази и Јерусалиму, саопштило је турско предсједништво, додајући да Анкара захтијева интернационалну акцију против Израела.

11:01 - Џонсон позива на деескалацију сукоба

Британски премијер Борис Џонсон позвао је Израел и Палестину да се "повуку са ивице" и позвао обје стране да покажу уздржаност.

- Велика Британија је дубоко забринута све већим насиљем и цивилним жртвама и желимо да видимо хитну деескалацију напетости - написао је Џонсон на Твитеру.

10:37 - Јаке полицијске снаге у градовима са мјешовитим становништвом

Израел је наредио распоређивање јаких полицијских снага у градовима са мјешовитим јеврејским и арапским становништвом. Тај потез услиједио је неколико сати након проглашења ванредног стања у Лоду, гдје су, како се наводи, Арапи запалили три синагоге, продавнице, десетине аутомобила.

Фото: AP Photo / Heidi levine

Увођење ванредних овлашћења подразумијева да полиција може да затвори неко подручје града, уђе у било које мјесто ради извршавања својих дужности и употреби "разумну силу" да би приморала цивиле да се повинују наређењима.

Неки становници Лода рекли су да им је у домовима искључена струја и да су им молотовљеви коктели бачени кроз прозоре.

Градоначелник Лода Иаир Ревиво рекао је да су нападнути и градска кућа и локални музеј. Ситуацију је упоредио са погромом нациста из Кристалне ноћи 1938. године.

Фото: Avshalom Sassoni)

 10:11 - Израел бомбардовао кућу Салаха Дахмана 

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су бомбардовале дом највишег оперативца Хамаса Салаха Дахмана који је, како наводе, користио ту кућу како би складиштио оружје за ту организацију.

Војска је објавила снимке напада, на којима се види како ракета пада на зграду у густо насељеном кварту, што је изазвало велику експлозију, преноси Тајмс оф Израел наводећи да је узрок експлозије вероватно муниција која се налазила унутра.

Становницима области уз границу са Појасом Газе наложено је да оду у склоништа и заштићене области послије напада.

09:44 - Тајмс оф Израел: Египат посредује у окончању сукоба

Египатски посредници раде на медијацији у прекиду ватре између Израела и Хамаса у Гази након скоро два дана ескалације насиља, јавља Канал 12.

Међутим, поједини аналитичари наводе да Израел није заинтересован за окончање борби док се не постигну одређени војни циљеви.

09:01 - Отац и ћерка страдали у Лоду

Током гранатирања града Лода, у ком је проглашено ванредно стање, погинули су отац и ћерка који су били у аутомобилу. Обоје су израелски Арапи.

Израелска војска наводи да су палестински милитанти од понедјељка, када су сукоби ескалирали, испалили око 1.000 ракета на позиције у Израелу.

07:46 - Хитне затворене консултације Савјета безбедности

Савјет безбједности УН одржаће данас хитне затворене консултације, друго такво засједање у три данa, ради разговора о текућој ескалацији насиља у Израелу и Гази.

Такви састанци нису ријеткост да би се разговарало о регионалним сукобима, али одржавање два у три дана је ријетко, наводи Тајмс оф Израел.

Затворене консултације захтијевају сагласност свих 15 држава чланица да би се сазвале, што показује пораст забринутости међународне заједнице поводом најновијих сукоба.

Засиједање су затражиле мисије Кине, Норвешке и Туниса, а очекује се да ће специјални координатор УН за блискоисточни мировни процес Тор Венесланд известити државе чланице СБ о најновијим дешавањима у Израелу и Гази.

06:42 - У Тел Авиву сирене за узбуну од раног јутра

Сирене које упозоравају на ракетни напад огласиле су се у Тел Авиву рано јутрос, потврдили су свједоци Ројтерсу.

У граду су се чули и звуци неколико експлозија, само неколико минута након што су припадници Хамаса из Газе саопштили да су испалили 110 ракета према Тел Авиву као одговор на израелске ваздушне ударе на ову палестинску енклаву.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Настављају се сукоби израелских и палестинских снага. Палестински Хамас испалио је синоћ више од 130 ракета у правцу Тел Авива као одговор на израелски ваздушни удар у којем је срушен солитер од 13 спратова у Гази.