latinica  ћирилица
13/05/2021 |  17:46 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Караџића Хаг пребацује у Велику Британију; Одбрана против (ВИДЕО)

Одлука да се Радован Караџић пошаље у један од затвора у Великој Британији равна је смртној пресуди, искуство српског генерала Радислава Крстића који је био брутално претучен то потврђује.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Зато је одбрана првог предсједника Републике Српске уложила приговор на одлуку Механизма за кривичне судове у Хагу да њихов брањеник буде премјештен. У писаном одговору РТРС, адвокат Питер Робинсон наводи да велики број муслиманских затвореника представља реалну пријетњу по Караџићев живот. Соња Караџић Јовићевић дециднија, слање њеног оца у британски затвор, није ништа друго до припрема убиства са предумишљајем.

Породица Радована Караџића огорчена је на предсједника Механизма Кармела Ађијуса који и раније није имао милости за Србе. Соња Караџић Јовичевић сматра да је намјерно изабрана Велика Британија не само да би било компликовано да дођу у посјету, него да би њен отац константно, 24 сата био у животној опасности у тамошњем затвору.

- Одлуком једног човјека из њему знаног разлога а са доказима о таквом раду и у протеклом периоду дешава се нешто што је за мене припрема убиства са предумишљајем - истиче Соња Караџић Јовићевић, кћерка Радована Караџића.

Одлуком да Радована Караџића пошаље у Велику Британију, Кармело Ађијус крши правило Савјета безбједности УН-а, давно успостављено захваљајујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник казну служи што ближе породици. Радован Караџић не може да бира државу али има право да каже да би у британском затвору био "ратни зробљеник" јер је Велика Британија у рату била на страни муслимана- истичу његови адвокати.

- Забринути смо зато што велики број затвореника муслимана у затворима у Великој Британији представља пријетњу за безбједност предсједника Караџића јер као у случају генерала Крстића, неки од тих затвореника можда желе да се освете и повриједе га - наглашава Питер Робинсон, адвокат Радована Караџића.

Горан Петронијевић, адвокат првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, наглашава да је ово први корак ка његовом убиству.

- Караџића одводе као заробљеника у турско ропство. Ово је први корак ка његовом убиству, значи слање у затвор у Британију био би тај корак - тврди Петронијевић.

У британским затворима тренутно је око 13.000 затвореника муслимана што чини 16 одсто укупне популације у затворима. Зато Караџићеви адвокати од предсједника Механизма траже да служи казну у држави са мањим бројем муслиманских затвореника попут Финске или Данске.

- У неколико наврата смо их молили да нам одобре приступ у Финској гдје је мањи број затвореника муслимана, али су одбили да нам кажу коме да се обратимо - додао је Робинсон.

- Имам основ да сумњам да је одговор једне друге земље, одавно стигао, да је сакривен и игнорисан само да би се прогурало овакво најгоре могуће рјешење - истиче Соња Караџић.

Адвокати и даље чекају одговор Међународно механизма за кривични судове на њихов приговор да Караџића из Хага буде премјештен у британски затвор, а није познато ни који затвор.