latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:07 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Додик у Грчкој на Делфи економском форуму (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Атини, гдје учествује на шестом Делфи економском форуму.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Подсјећамо, Додик је јуче разговарао са највишим званичницима Грчке. Са премијером Кријакосом Мицотакисом разговарао је о политичким и економским темама, истакавши да је БиХ подијељено друштво и да су високи представници својим одлукама разорили Дејтонски споразум. Захвалио се за подршку и за чињеницу да Грчка није пристала да буде дио снага које су бомбардовале у оквиру НАТО пакта Републику Српску и српски народ у цјелини.

Што се тиче економских тема, Додик оцјењује најважнијим договор да туристи из БиХ у Грчку улазе на начин на који то чине туристи из Србије - уз негативан пи-си-ар тест или сертификат да су вакцинисани.

 Додик и предсједница Грчке Катерина Сакеларопулу разговарали су о посљедицама пандемије вируса корона и изразили наду у брзи повратак у нормалност, што би омогућило и економски опоравак. Истакнути су одлични билатерални односи, наглашавајући да постоји више могућности за њихово даље јачање, посебно у области економије.

Додик је разговарао и са предсједником грчког парламента Константиносом Тасуласом и министром иностраних послова Никосом Дендијасом.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ састао се у Атини и са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем.