latinica  ћирилица
15/05/2021 |  11:25 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Додик: Да ли у БиХ има правде за српске жртве!?

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је злочин над припадницима ЈНА у Тузланској колони, који се догодио прије 29 година када су муслиманске снаге убиле 54 војника ЈНА, а 44 ранила, мучки и кукавички злочин почињен из засједе који ни данас, 29 година послије није добио судски епилог.

Додик је навео да је данас дан тужног сјећања на ненаоружане, недужне младиће припаднике ЈНА страдале на Брчанској малти, али и дан када постављамо морално питање за оне који 15. мај славе као тзв. дан ослобођења и тужну истину да су прије 29 година са улица тог града багери сакупљали угљенисана тијела војника, а шмркови прали људску крв.

Он је нагласио да ти који славе 15. мај чине да злочин и даље траје, да невине жртве проглашавају агресорима, а злочинци херојима.

- Ако неко слави дан када је побијена и рањена недужна младост која је у мирној колони кренула да напусти Тузлу и да иде својим кућама и својим породицама, онда је логично да се запитамо какви смо ми то људи, какво друштво градимо и каква је ово земља - истакао је Додик.

Он је нагласио да породице страдалих и све нас који изражавамо своје дубоко поштовање према жртви коју су поднијели већ скоро три деценије мучи питање шта раде надлежни судови, да ли у БиХ има правде и истине.

- Такође, оправдано се питамо да ли су ове жртве мање вриједне од других, да ли су њихове мајке другачије од мајки Сребренице, да ли оне немају право на жалост, зашто су оне другачије мајке од мајки невино страдалих у "Тузланској колони", Добровољачкој улици, да ли су њихове црне мараме безначајне - упитао је Додик.

Он је рекао да је ово, нажалост, још један у низу злочина над Србима без казне, али упркос игнорисању правде и истине, Република Српска није и неће заборавити ове злочине над недужним младићима јер су они били у часној мисији.

На данашњи дан навршава се 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони када су муслиманске снаге убиле 54 војника, а 44 ранила.

За злочин над војницима ни након 29 година нико није одговарао, нису кажњени ни починиоци, нити налогодавци.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила, напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".