latinica  ћирилица
15/05/2021 |  18:53 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

И 29 година од злочина у "Тузланској колони" још нико није одговарао (ФОТО/ВИДЕО)

У Пучилама код Бијељине обиљежено је 29 година од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони". На спомен-костурницу у којој је сахрањено 29 војника положено је цвијеће и служен парастос. Према ранијем договору, војници ЈНА у колони возила мирно су се повлачили из Касарне Хусинска буна у Тузли, када су их из засједе напали припадници муслиманских снага. Убијена су 54 војника, а рањена 44.
Радован Вишковић, полагање вијенца у Бијељини - Фото: Тwitter
Радован Вишковић, полагање вијенца у БијељиниФото: Тwitter

Напад на 92. Моторизовану бригаду на тузланској Брчанској Малти, која се мирно повлачила из касарне извели су припадници Територијалне одбране и полиције, уз помоћ паравојне формације "Зелене беретке". Стравичан напад преживјели су војници Радован Крстић и Радојица Илић. Кажу, године пролазе, али сјећање не блиједи.

- Тешко је се сјећати свега, навиру сјећања и ове људе кад видим који су са мном били, ми смо ајде живи, а шта је са овим који су погинули, какви би то људи данас били - каже Радован Крстић, преживјели учесник "Тузланске колоне, а ма његове ријечи надовезује се Радојица Илић, још један свједок трагедије:

- У Брчанској малти у тузланској колони се десио стравичан злочин. Мајке су у црно завијене, а правде ни на видику - истиче Илић.

Бројни свједоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених, за Суд БиХ и међународне судове, очигледно нису били довољни. Да је напад био добро планиран показује и Анализа коју је радио Други корпус тзв. Армије БиХ 2000. године, каже предсједник Борачке организације Миломир Савчић.

- И само постављам питање шта би се десило са Србима да Тужилаштва имају и један доказ таквог типа и таквог облика у коме је потпуно јасно написано шта се ради, ко шта ради и када ће се извршити напад и маскар недужних војника - поручује Савчић. 

За премијера Српске Радована Вишковића "Тузланска колона" је злочин без казне. Несхватљиво је да се у Тузли овај дан годинама слави као дан одбране града.

- Данас Тузла слави ослобођење. Од кога? Од дјеце која су пошла својој кући. Ко их је напао? Од кога су се бранили? И онда каже нам се БиХ би требала бити сигурна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама, извините, нешто се не осјећамо сигурни - нагласио је Вишковић.

Бијељина: Обиљежавање старадња у Тузланској колони

Злочин на тузланској Брчанској Млати 1992.године догодио се 12 дана послије злочина над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Испоставиће се да су ови злочини били увод у бројна страдања српског народа у протеклом рату. Данашња порука из Бијељине је универзална – не заборавимо, да се не би поновило.