latinica  ћирилица
15/05/2021 |  18:57 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Међународни дан породице (ВИДЕО)

У свијету се обиљежава Међународни дан породице. Фондација "Удружене жене" из Бањалуке са партнерима скренули су пажњу на проблем породичног насиља за вријеме пандемије.
Дан породице - Фото: РТРС
Дан породицеФото: РТРС

На почетку пандемије, многе жене, као и дјеца билу су изложени породичном насиљу. Сигурна кућа у Бањалуци у претходној години, збринула је 54 жртве породичног насиља, што је више у односу на 2019. годину.

Нада Голубовић, предсједница УО Фондације "Удружене жене", каже да су се жене јављале у њихово савјетовалиште ради повјеравања дјеце. Додала је да су жене јављале и у приватно савјетовалишто гдје је за тридесетак одсто био повећан обим услуга.

"Удружене жене" у сарадњи са бањалучком Основном школом "Доситеј Обрадовић" креирале су видео чија је тематика - значај чувања здравих породичних односа, као и утицај породичног насиља на дјецу.

- Снимак показује одређене поруке дјеце која говоре шта је за њих породица, а нама је циљ био да све те поруке дођу до срца свих породица - истакла је Татјана Берберина, педагог у О.Ш. "Доситеј Обрадовић".

Међународни дан породице има за циљ да укаже на чињеницу колико је важан здрав породични однос, као и потреба да се ради на превенцији насиља.

Босиљка Бошњак, помоћница министра за породицу, истакла је да је данашњи дан најбоља прилика да се укаже на значај породице у друштву, уважавајући човјека и његове потребе, као и различитости неких ставова.

Породица у којој има насиља није и дом! Зато, уколико сте жртва насиља, или познајете неког ко трпи породично насиље, назовите и пријавите полицији или на СОС телефон, који је бесплатан и увијек доступан.