latinica  ћирилица
15/05/2021 |  20:50 | Аутор: СРНА

Отворена изложба о сакралној архитектури Бањалучке епархије

У просторијама Архива Републике Српске вечерас је свечано отворена изложба "Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека".
Изложба у Архиву Републике Српске - Фото: СРНА
Изложба у Архиву Републике СрпскеФото: СРНА

Изложбу је приредио Архив у сарадњи са Удружењем архивских радника Републике Српске, а поводом овогодишњег обиљежавања Ноћи музеја.

Аутори изложбе су Славољуб Лукић, Бојан Вујиновић и Марко Јанковић.

- Изложба говори о сакралним објектима, црквиштима, манастириштима, базиликама и осталим облицима ове архитектуре. Покушавамо да кажемо да Српска није само оно што презентујемо посљедњих тридесетак година. Она је на неки начин и наш идентитет готово 13 вијекова - рекао је Срни Бојан Вујиновић.

Он је рекао да је на том плану најрепрезентативнији локалитет град Балкис, који је, највјероватније, најстарије епископско сједиште на простору данашње Српске.

- И самим тим извор хришћанства за једну ширу регију - каже Вујиновић и додаје да треба више улагати у локална археолошка истраживања.

Један од аутора изложбе и теолог Славољуб Лукић каже да је циљ показати континуитет вјерског живота, сакралне архитектуре и црквене писмености на овим просторима.

- Тиме показујемо да је на подручју Бањалучке епархије у континуитету постојао активни вјерски живот. Дакле, јесмо овдје живјели, живимо и данас и наша морална и свака друга обавеза јесте да овдје останемо - рекао је Лукић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да се изложба може погледати у наредних мјесец дана.

- Циљ је да је види што више грађана Бањалуке а касније и других градова, не само у Српској већ и у Србији - најавио је Стојнић.

Послије отварања изложбе, којем су присуствовали помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић и бројне званице из јавног, политичког, вјерског и културног живота Бањалуке, уприличен је пригодан коктел у дворишту Архива.