latinica  ћирилица
16/05/2021 |  11:47 | Аутор: РТРС

У Фочи сутра полагање камена темељца за ХЕ Бук Бијела (ВИДЕО)

Предсједници влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, сутра ће у Фочи положити камен темељац за ХЕ Бук Бијела на ријеци Дрини, чију градњу ће финансирати електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Полагање камена темељца преносиће наша телевизија.

Претходно ће у Источном Сарајеву бити одржана заједничка сједница влада Српске и Србије.

У заједничком предузећу ХЕС Горња Дрина предузеће Електропривреда Србије имаће удио од 51 одсто, а Електропривреда Републике Српске 49 одсто.

Премијер Српске рекао је јуче да је важно што су Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем Горња Дрина.

Вишковић је изјавио да ће на сједници бити ријечи о ХЕС Горња Дрина, изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрому у Требињу, указујући да се о пројектима Горње Дрине прича деценијама, а да до данас ништа није урађено.

Изградњом ХЕ Бук Бијела, која би требала да траје пет година, биће отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине - Фоча и Паунци, као и у Херцеговини ХЕ Дабар, те вјетро и соларне електране.

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је раније да ће се градити три хидроелектране на Дрини, што је пројекат вриједан 520 милиона евра, као и да се почиње са највећом Бук Бијела која има и највећу инсталисану снагу и донијеће највише гигават часова.