latinica  ћирилица
18/05/2021 |  14:30 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Околић: За вријеме Иванићевог мандата донесена одлука о војној вјежби

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је Срни да је за вријеме мандата тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића донесена одлука о војној вјежбе у којој би учествовали припадници оружаних снага БиХ и САД, али уз кориштење авиона са фиксним крилима, што је тадашња власт на челу са Милорадом Додиком стопирала.
Мирко Околић (Фото: srpskacafe.com) -
Мирко Околић (Фото: srpskacafe.com)

- С обзиром да је тада била предвиђена употреба авиона са фиксним крилима, односно да је било ријеч о вјежби која је у своме програму имала предвиђене и летове авиона, тадашња власт у Републици Српској на челу са Додиком и цијела Република Српска били су против и вјежба није ни одржана - нагласио је Околић.

Он је појаснио да је, због спречавања одржавања те вјежбе, касније дошло до компримисног рјешења, односно да буде одржана вјежба много мањег интензитета.

- Ова вјежба на Мањачи биће реализована искључиво лаким пјешадијским наоружањем, а у Гламочу је предвиђено гађање са минобацачима до 120 метара и ништа више. То је сада оно што је одобрено и вјежба ће бити таквог калибра - истакао је Околић.

Он је навео и да је приликом доношења одлуке за ову вјежбу постојао захтјев САД и њихових оружаних снага да се користи аеродром у Маховљанима код Бањалуке.

- Додик и ми смо одбили и нисмо дозволи да то буде у Маховљанима. Нашли смо компромис и то се дешава на аеродрому Дубраве у Тузли - додао је Околић.

Он је рекао да ће вјежба истог или сличног калибра бити организована и са Војском Републике Србије у октобру на Мањачи.

Околић је поновио да се на Мањачи не одржава вјежба НАТО, већ Оружаних снага БиХ и Оружаних снага САД.

- Информација да је то вјежба са припадницима Алијансе је нетачна и волио бих да неко пошаље питање НАТО савезу или америчкој Амбасади у БиХ да ли је то вјежба НАТО-а или оружаних снага БиХ и САД. Ако од њих добију одговор да је то вјежба НАТО онда у реду, али такав одговор сигурно неће добити - поручио је Околић.