latinica  ћирилица
18/05/2021 |  17:58 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

У пећини Орловача изложене и кости праисторијског медвједа

У музеју Орловача у Сумболовцу код Пала данас су, поводом Међународног дана музеја, изложени сви палеонтолошки налази, као и кости праисторијског медвједа које се могу видјети поново, након 12 година.
Пале - Међународни дан музеја - изложба - Фото: СРНА
Пале - Међународни дан музеја - изложбаФото: СРНА

Кости које се налазе у музеју су палеонтолошки налази стари од 10.000 до 12.000 година.

Самостални стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је да је музејска поставка пећине Орловача постављена 2014. године, са палеонтолошким остацима који су пронађени у пећини од почетка њеног истраживања 2001. године.

- Нажалост, 2009. године неке од костију су отуђене из музеја, гдје су биле изложене. Прије мјесец дана су пронађене, а уз помоћ чланова Спелеолошко-еколошког друштва `Орловача` обрадили смо их и заштитили, па су поново изложене у музеју. Изложене су палеонтолошке лобање, вилице, бутне кости, поткољеничне кости - изјавио је Самарџић новинарима.

Самарџић је подсјетио да је у археолошким налазиштима на врху стијене Орловача пронађена опека из римског доба, будући да су у том добу људи насељавали углавном изворишта, на ријекама прали посуђе, па је пронађена и грнчарија стара око 2.500 година, која је изложена у музејској поставци.

Према његовим ријечима, труде се да понуде што већи број садржаја за љетну сезону како би привукли туристе, па је у плану изградња ресторана, у којем ће туристи чекати на свој термин за обилазак.

Он је подсјетио да, од априла до новембра, пећина ради сваким даном, осим понедјељка, у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова.

Самарџић је рекао да посјетиоце распоређују у групе, те да су ту и туристи који не посјећују пећину и адреналинске садржаје, већ желе само да прошетају, због чега је направљено неколико стаза здравља, које воде до видиковца на врху пећине.

Самарџић, који је и предсједник Спелеолошког друштва, истакао је да истражују од 2017. године, тако да су кренули у нова истраживања не само пећине Орловача, већ и других спелеолошких објеката на подручју општине Пале.

- Циљ нам је да истражимо све паљанске спелеолошке објекте. Истраживања пећина радимо иза киша или неких поплава јер вода избаци те палеонтолошке остатке - навео је Самарџић.

Директор Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да пећина Орловача употпуњује туристичку понуду Источног Сарајева, која је из године у годину све више комплекснија, али и актрактивнија.

- Посебно је интересантна локација пећине јер се налази километар од магистралног пута, што је чини приступачном за туристе, због чега и биљежи велику посјећеност. Са свим новим садржајима и онима које већ имамо, можемо рећи да је туристичка понуда Источног Сарајева најатрактивнија у БиХ, због чега смо и добили назив туристичког мјеста. То нам отвара могућности за неке нове пројекте - истакао је Тошић.

Тошић је навео да су данас искористили прилику и уручили захвалницу Спелеолошко-еколошком друштву "Орловача", које је градској Туристичкој организацији помогло приликом реализације пројекта "Упознајте Сарајево - регију Романије" /Ењоy Сарајево – Романија регион/, који је обухватао уређење 45 километара пјешачких стаза и маркирање.

Члан Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" Кристина Шендер рекла је да је у Друштву три године, те да су они првенствено туристички водичи у пећини Орловача.

- Придружила сам се Друштву путем секције географије коју води професор Невен Рудић. Бавимо се истраживањем пећина са нашег подручја, али планирамо да у будућности истражујемо спелеолошке комплексе у Републици Српској и БиХ - навела је Шендерова и захвалила Тошићу јер признање значи мотивацију за даљи рад Друштва и напредак у истраживању.

Орловача је изванредан Спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа.

Кости пећинског медвједа пронађени су 400 метара од улаза у пећину.