latinica  ћирилица
18/05/2021 |  22:02 ⇒ 19/05/2021 | 07:42 | Аутор: СРНА

Вучић: У Словенији само Додик уз Београд

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је на састанку лидера западног Балкана у оквиру самита Брдо-Бриони усвојена декларација у којој нема ништа против интереса Србије иако је на страни Београда био само српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Самит Брдо Бриони (Фото:predsjednistvobih.ba) - Фото: Тwitter
Самит Брдо Бриони (Фото:predsjednistvobih.ba)Фото: Тwitter

Вучић је рекао да на самиту у Словенији, Србија није била та која је против завршног документа и да је овога пута Приштина једина била против.

- То је велики успјех наше дипломатије, а готово је била ситуација да не можете да не будете криви - рекао је за Телевизију Пинк.

Он је подсјетио да су, осим БиХ, све остале земље у региону признале независност самопроглашеног Косова - Словенија, Хрватска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија.

- И они /БиХ/ би признали да могу, што траже Шефик Џаферовић и Жељко Комшић - рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да су политичке посјете у којима је био претходних дана, од састанка лидера западног Балкана на Брду код Крања, сусрета са генералним секретаром НАТО-а у Бриселу и данашња у Прагу, биле добре за Србију у политичком смислу, те изразио увјерење да ће се то и економски до краја године показати.

Он је нагласио да ће оно што се данас у Прагу десило ући у уџбенике, када је чешки предсједник Милош Земан изјавио да је бомбардовање Југославије 1999. године било грешка, те се извинио и замолио српски народ да му опрости.

Вучић је истакао да је бескрајно захвалан Земану за његову храброст.

- Једини је који је послије много година, коме је мандат у току, рекао такву важну ствар - навео је Вучић и додао да није знао за Земанову намјеру да се извини.